Πάτμος -

Αγγίξτε το θείο!

πατμοσ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ταξιδιωτικεσ πληροφοριεσ

Γνωστή και ως Ιερουσαλήμ του Αιγαίου ή ιερό νησή, η Πάτμος είναι το νησί όπου ο Άγιος Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη. Το κυρίαρχο και κεντρικό σημείο του νησιού είναι το εντυπωσιακότατο καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου που δεσπόζει στη Χώρα και είναι ορατό από σχεδόν κάθε σημείο της Πάτμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι περιλαμβάνεται στα 7 μεγαλύτερα Χριστιανικά προσκυνήματα της Ευρώπης όπως επίσης ότι η πρωτεύουσα της Πάτμου (Χώρα), το Μοναστήρι της Αποκάλυψης καθώς και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης έχουν συμπεριληφθεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ στο κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς.

Η Πάτμος είναι το βορειότερο νησί στα Δωδεκάνησα και βρίσκεται ανάμεσα στη Λέρο, την Ικαρία και ΝΔ της Σάμου. Με συνολική έκταση 34 τετ.χλμ. και ακτογραμμή 63 χιλιομέτρων, απέχει 161 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά. Διοικητικά στην Πάτμο ανήκουν και τα μικρά νησιά Αρκιοί, Λειψοί και Αγαθονήσι.

Η Πάτμος δεν έχει πολλές φυσικές ομορφιές (έχει πολλά νερά και πράσινο), γραφικότατους οικισμούς, μία Χώρα μοναδικής αρχιτεκτονικής, υπέροχες παραλίες για όλα τα γούστα και πολύ καλή τουριστική υποδομή.  Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Forbes ως το πιο ‘ειδυλλιακό μέρος της Ευρώπης’.

Οι πάμπολλες και πανέμορφες παραλίες της Πάτμου καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις – αμμουδερές, με βότσαλο, μοναχικές, με θαλάσσια σπορ, καταδυτικό κέντρο... Διαθέτει επίσης και ένα πολύ σημαντικό δίκτυο αναπαλαιωμένων μονοπατιών που θα ενθουσιάσει όχι μόνο τους λάτρεις της πεζοπορίας αλλά και τον κάθε επισκέπτη!

Το νησί της Πάτμου είναι ιδανικό για ήσυχες διακοπές αλλά ταυτόχρονα για όσους αναζητούν μία πιο κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και νυχτερινή ζωή, η Πάτμος δεν θα τους απογοητεύσει – δεν είναι τυχαίο άλλωστε που είναι αγαπημένος προορισμός του διεθνούς jet set που την αγαπούν για την ήρεμη και μυστηριακή του ατμόσφαιρα!

πατμοσ ιστορια | αξιοθεατα | μουσεια

Ιστορία

Σύμφωνα με τη μυθολογία οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν ο Ποσειδώνας και η Πάτμος ή Πάντως που δεν ήταν άλλη από την θεά Άρτεμη. Οι πρώτοι ιστορικά κάτοικοι του νησιού ήταν οι Κάρες το 2000 π.Χ. και μετέπειτα οι Δωριείς και οι Ίωνες. Πολύ αργότερα όταν την Πάτμο κυρίευσαν οι Ρωμαίοι, το νησί έγινε τόπος εξορίας. Το 95 μ.Χ. ο εξόριστος Αγ. Ιωάννης ο Θεολόγος έφτασε στο νησί όπου και έγραψε την Αποκάλυψη μέσα σε σπήλαιο στους πρόποδες του Μοναστηριού. Το νησί έγινε τόπος προσκυνήματος για τους απανταχού Χριστιανούς. Το 1100 μ.Χ. ο ιερομόναχος Χριστόδουλος ίδρυσε το Μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου. Το 1200 το νησί κυριεύτηκε από τους Βενετούς και το 1537 από τους Τούρκους. Από τα τέλη του 16ου αιώνα οι κατακτητές πλούτισαν από το εμπόριο και την ναυτιλία του νησιού. Το λιμάνι της Σκάλας έγινε το ασφαλέστερο και κυριότερο λιμάνι όλης της περιοχής. Μεγάλες αποθήκες χτίστηκαν, κάστρα και αρχοντικά για να προστατευθούν από τις πειρατικές επιδρομές. Το 1659 οι Βενετοί κατέστρεψαν το νησί και την Πάτμο κυρίευσαν οι Τούρκοι μέχρι το 1948 οπότε και μετά από διάφορες άλλες κυριαρχίες το νησί ενσωματώθηκε με την μητέρα Ελλάδα.

Μουσεία

 • Αρχοντικό Σημαντήρι - το αρχοντικό αυτό βρίσκεται στη Χώρα και έχει μετατραπεί σε μνημείο πολιτισμού.  Περιλαμβάνει σπουδαία εκθέματα, όπως Ρωσικά εικονίσματα του 14ου αιώνα.  Χτισμένο το 1625, αυτό το δίπατο οίκημα προσφέρει ξεναγήσεις στους χώρους του από τους 8ης γενιάς ιδιοκτήτες του.
 • Αρχοντικό Νικολαίδη - Θαυμάστε αυτό το υπέροχο αρχοντικό του 17ου αιώνα, που βρίσκεται στη Χώρα πολύ κοντά στο Δημαρχείο. Σώζεται ακόμα  ο «αμπάταρος», το περίπλοκο ξύλινο αντικείμενο που είχε διπλή λειτουργία, ως αποθηκευτικός χώρος και ως διαχωριστικό. Εκείνα τα χρόνια το θεωρούσαν αντικείμενο μεγάλης αξίας και κοινωνικής προβολής. Είσοδος δωρεάν - λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας 1.00 έως 14.00 (Τ. 22470 32704)

Αξιοθέατα

 • Μοναστήρι Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου -  Στην κορυφή της Χώρας, σαν κάστρο βρίσκεται η Ιερά Μονή. Είναι ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο τον Χριστιανικό κόσμο. Η ιστορία ξεκίνησε όταν, ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Α΄ ο Κομνηνός, χάρισε το νησί στον Όσιο Χριστόδουλο το Λατρηνό, για να πραγματοποιήσει το όραμα του. Το 1088 ξεκίνησε να χτίζει τη Μονή , σε πιο ψηλό σημείο από το σπήλαιο της αποκάλυψης. Το ύψος ξεπερνά τα 15 μέτρα, το μήκος από το βορρά ως το νότο είναι 53 μέτρα και από την ανατολή ως τη δύση 70. Στην είσοδο, υπάρχει μια σιδερένια πόρτα, ενώ κοιτώντας ψηλά, φαίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Η ομορφιά των τοιχογραφιών της Μονής δεν περιγράφονται με λέξεις. Στο εσωτερικό της Μονής υπάρχει επίσης ένα μοναδικό τέμπλο, έργο του 1820, φιλοτεχνημένο από δώδεκα γλύπτες. Κόβουν την ανάσα σε όποιον τα δει. Επίσης, η Μονή περιλαμβάνει 10 εκκλησάκια. Τρία από αυτά βρίσκονται έξω από τα τείχη της μονής.


Σημαντική είναι και η συλλογή της Βιβλιοθήκης και των εκθεμάτων του Εκκλησιαστικού Μουσείου που λειτουργούν μέσα στο Μοναστήρι.

Ώρες/μέρες λειτουργίας : Δευ - Τετ - Παρ - Σαβ : 8:00 έως 13:30 , Τρίτη - Πεμ - Κυρ : 8:00 έως 13:30 & 16:00 έως 18:00.

 • Σπήλαιο της Αποκάλυψης - λίγο πριν τη Χώρα, συνδέετε με το Μοναστήρι μέσω ενός μονοπατιού (10' - 15΄με τα πόδια).  Εδώ έγραψε ο Άγιος Ιωάννης Θεολόγος την Αποκάλυψή του όταν τον εξόρισαν το 95-97 μ.Χ  Ο ναός της Αγίας Άννης μέσα στο Ιερό Σπήλαιο είναι εντυπωσιακός.  Από τρεις σχισμές που συμβολίζουν την Αγία τριάδα, ακούγονταν η φωνή του Θεού  που υπαγόρευσε την Αποκάλυψη στον Ιωάννη. Θα κατεβείτε σαράντα τρία σκαλοπάτια και θα αντικρύσετε το χώρο που αναπαυόταν ο Άγιος Ιωάννης. Για τις ανάγκες των πιστών σε ένα τμήμα του σπηλαίου έχει δημιουργηθεί λατρευτικός χώρος από τον Όσιο Χριστόδουλο.
 • Η γνωστή Πατμιάδα Σχολή που ιδρύθηκε το 1713 και λειτουργεί ως Εκκλησιαστική Σχολή.
 • Το γυναικείο μοναστήριτου Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου λειτουργεί σχολή χειροτεχνίας μεΠατινιώτικα εργόχειρα.
 • Το γυναικείο μοναστήρι «Ζωοδόχου Πηγής» εντός του οικισμού της Χώρας με εικόνες που χρονολογούνται από τον 16ο και 18ο αιώνα.
 • Η προτομή του Εμμανουήλ Ξάνθου (1772-1852) στην πλατεία του Δημαρχείου της Χώρας.
 • Οι παλαιοί αναπαλαιωμένοι ανεμόμυλοι που δεσπόζουν στην πόλη της Χώρας και προσφέρουν ανεμπόδιστη θέα όλου του λιμανιού.
 • Καστέλι (αρχαία ακρόπολη στην πλαγιά του υψώματος Καστέλι - 3ος αι. π.Χ.) - Ερείπια οχυρωμένης ακρόπολης με τείχος από μαύρο τραχίτη λίθο και ενίσχυση από πύργους, κλασσικό δείγμα της ελληνιστικής τειχοδομίας. Βρισκόταν σε χρήση μέχρι και τους Ρωμαϊκούς χρόνους.

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

 • Επίσκεψη στο Μοναστήρι και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης
 • Βόλτα στα σοκάκια της Χώρας (απαγορεύται αυστηρά η κυκλοφορία οχημάτων) με τα υπέροχα αρχοντόσπιτά της.
 • Το φεστιβάλ Θρησκευτικής μουσικής που λαμβάνει χώρα τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου στον προαύλιο χώρο του Σπηλαίου της Αποκάλυψης.
 • Το Πάσχα είναι υπέροχο σε αυτό το νησί. Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, με αποκορύφωμα την Τελετή του Νιπτήρος. Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, αναπαριστάται η πράξη του Ιησού που έπλυνε τα πόδια των μαθητών του, με τη συνοδεία εκκλησιαστικών ύμνων
 • Ανεβείτε μέχρι το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στη Σκάλα απ'όπου θα απολαύσετε όλο το λιμάνι αλλά και τη Χώρα.
 • Μετά την παραλία του Γροίκου θα αντικρύσετε ένα γεωλογικό αριστούργημα - την Πέτρα ή Καλικατσού.  Μια ογκώδης πέτρα που μοιάζει σαν να επιπλέει μέσα στη θάλασσα. Επεξεργάστηκε και έγινε ένας χώρος άνετος για τους μοναχούς που ζούσαν κάποτε πάνω σ'αυτό το βράχο. Ο μύθος λέει ότι συνδεόταν με τη μονή του Ιωάννη του Θεολόγου με ένα τούνελ. Όσο απίθανο και αν φαίνεται παρατηρήστε την τρύπα  ανάμεσα της. Υπάρχει ένα κενό που φαίνεται σαν να μην τελειώνει πουθενά...
πατμοσ ΧΩΡΙΑ & ΟΙΚΙΣΜΟΙ

Η Πάτμος έχει 4 βασικούς οικισμούς :

Χώρα

Ανακηρυχθήχθηκε από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς (μαζί με την Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης) και είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές Χώρες όλου του Αγαίου. Ο ξεχωριστός αυτός οικισμός, συνδυάζει τη μεσαιωνική με την αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική και είναι χτισμένος γύρω από το Μοναστήρι που δεσπόζει στην κορυφή.
Η σύνδεση της Χώρας με το υπόλοιπο νησί γίνεται με λεωφορείο, ταξί, δικό σας μεταφορικό μέσο ή από το παλιό γραφικό μονοπάτι που χτίστηκε το 1819, ακολουθώντας μία διαδρομή  ως τη Σκάλα περίπου 20 λεπτών.
Περπατήστε στα ασβεστωμένα σοκάκια με τις αμέτρητες καμάρες, θαυμάστε τα υπέροχα αρχοντικά που ταξιδεύουν τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο, απολαύσετε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα από τους Μύλους...Σκάλα

Πρωτεύουσα της Πάτμου και λιμάνι. Ένα πολύ όμορφο λιμάνι όπου οι τουριστικές υποδομές, τα cafe-bar, τα εστιατόρια, οι ταβέρνες και τα καταστήματα θα ικανοποιήσουν όλες τις ανάγκες σας.  Τακτική συγκοινωνία με λεωφορείο και ταξί συνδέει την Σκάλα με όλα τα μέρη του νησιού και καθημερινά εκδρομικά σκάφη προσφέρουν ημερήσιες εκδρομές σε ήσυχες παραλίες και άλλα κοντινά νησιά. Στη Σκάλα υπάρχουν κτίρια από Ιταλικής αρχιτεκτονικής που χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής - επισκεφθείτε το βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννη, όπου σύμφωνα με την παράδοση ο Άγιος βάπτιζε τους Πατινιώτες. Το λιμάνι της Σκάλας έχει μια μαρίνα για τον ελλιμενισμό των σκαφών και σκαφών αναψυχής.

Γροίκος

Ένα γραφικόψαροχώριπερίπου 5 χλμαπότο λιμάνιτης Σκάλας, που έχει μετατραπείσε τουριστικόθέρετρο, χωρίς να έχει χάσειτον παραδοσιακό του χαρακτήραΟ Γροίκος έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο όμορφους κόλπους του κόσμου
Με θέατον μυστηριώδη βράχο της"Καλικατσούς"  (βράχος στον οποίο έζησανερημίτες, σκαλίζονταςσκάλες, κανάλια αλλά και διάφορα άλλα σημεία ορατάμέχρι σήμερα), ο επισκέπτης θααπολαύσει το μπάνιο τουσε αυτό τοφιλόξενοκόλπο.

Ακριβώς απέναντιβρίσκεταιτο μικρόνησάκι Τραγονήσι όπου μπορεί κανείς ναφτάσεικολυμπώντας! Ο Γροίκοςέχειμια μικρήμαρίνα γιασκάφη αναψυχής, πολυτελή ξενοδοχεία, μια όμορφη παραλία ιδανική για παιδιά και όχι μόνο.  Tοαξιοθέατοτης περιοχήςείναιέναςυγρότοποςεξαιρετικής ομορφιάς,σπίτι το χειμώνατων ερωδιών, κύκνων αλλα και αγριόχηνων! Ο Γροίκος συνδέεται με όλους τους υπόλοιπους οικισμούς μέσω τακτικών μεταφορών με λεωφορείακαιταξίήπαλιά μονοπάτιαπου οδηγούν στη Χώρακαι στη Σκάλα.

Στο Γροίκο θα βρείτε πολλά καταλύματα καθώς αποτελεί ένα από τα αγαπημένα τουριστικά θέρετρα της Πάτμου.

Κάμπος

Ο Κάμπος βρίσκεται 5,5 χλμ από τη Σκάλα και θεωρείται σταυροδρόμι για αρκετές περιοχές του νησιού αφού οι δρόμοι του οδηγούν σε παραλίες ή σε ειδυλλιακές τοποθεσίες λιγότερο αναπτυγμένες. Χωρίζεται στον Πάνω και τον Κάτω Κάμπο. Στον Πάνω Κάμπο υπάρχει μία πλατεία, με πολλές ταβερνούλες για να δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις. Ο Κάτω Κάμπος είναι χτισμένος γύρω από την υπέροχη ομώνυμη παραλία και όπου προσφέρονται πολλές επιλογές διαμονής.   

ΠΑΤΜΟΣ παραλιεσ

Η Πάτμος έχει περίπου 20 παραλίες.  Ανακαλύψτε μικρούς κολπίσκους και βρείτε το δικό σας παράδεισο.  Η Ψιλή Άμμος είναι παραλία που προτιμάται από γυμνιστές όπως και το Πλακί.

Οργανωμένες

 • Κάμπος : Άμμος & λεπτό βότσαλο.  Οργανωμένη παραλία με οργανωμένα θαλάσσια αθλήματα, ξαπλώστρες, ομπρέλλες θαλάσσης και beach bar (George’s place). Αρμυρίκια για φυσική σκιά!
 • Πέτρα  (ή Καλλικατσού):  μία πό τις πιο γνωστές παραλίες της Πάτμου με τον εντυπωσιακό της βράχο να ξεπροβάλλει μέσα από τη θάλασσα. Βότσαλο, λίγες ξαπλώστρες και οργανωμένα θαλάσσια σπορ.  Η παραλία της Πέτρας καταλήγει προς το νότιο τμήμα του νησιού σε μία δημοφιλή παραλία γυμνιστών το Πλακί με βότσαλο και ένα αρμυρίκι!
 • Αγριολίβαδο:  Μεγάλη αμμουδερή παραλία με ψιλό βοτσαλάκι 1,5 χλμ από το λιμάνι της Σκάλας.  Καθαρά και ρηχά νερά - ιδανική για οικογένειες.  Ταβέρνα, beach bar, οργανωμένα θαλάσσια σπορ.
 • Γροίκος: Πεντακάθαρα νερά σε αυτή τη παραλία που συγκαταλαγέται ανάμεσα στις καλύτερες - βρίσκεται 4,5 χλμ από τη Σκάλα και είναι αμμουδερή με σχετικά ρηχά νερά.  Πολλά ιστιοπλοικά προσδένουν στο Γροίκο χαρίζοντάς του μία ωραία ατμόσφαιρα - στο Γροίκο θα βρείτε 5-αστερο ξενοδοχείο καθώς και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, ταβέρνες κ.α.

Εύκολη Πρόσβαση

 • Άσπρη: Μικρός, απομομωμένος κολπίσκος κοντά στη Σκάλα, λίγο πριν την παραλία Μελόι.  Μεγάλα αρμιρίκια για ίσκιο.
 • Μελόι:  Μόλις 15' με τα πόδια από τη Σκάλα - πολύ δημοφιλής για όσους δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο.  Λεπτό βότσαλο - ιδανική για οικογένειες.  Πίσω από την παραλία υπάρχει και το μοναδικό οργανωμένο camping του νησιού (πληροφορίες για την λειτουργία του από το Δημαρχείο).
 • Λάμπη:  Η ένδειξη που θα δείτε στην παραλία 'ΜΗΝ ΜΑΖΕΥΕΤΕ ΤΑ ΒΟΤΣΑΛΑ' σας καλωσορίζει σε μία από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες της Πάτμου (και όχι μόνο) μόλις 7 χλμ από τη Σκάλα.  Το βαθυκόκκινο χρώμα που χαρακτηρίζει αυτή τη παραλία οφείλετε στα χρωματιστά βότσαλά της που σιγά-σιγά άρχισαν να μειώνονται γι'αυτό και η ύπαρξη της ταμπέλας! Θα βρείτε αρμυρίκια, ταβέρνα, καφέ.
 • Βάγια :  Βόρεια του νησιού και 7 χλμ από την Σκάλα. Λέγεται ότι είναι η πιο κρύα παραλία της Πάτμου αλλά είναι και η πιο απομονωμένη!  Βότσαλο και ίσκιος από τα αρμιρίκια, η παραλία δεν είναι οργανωμένη αλλά υπάρχει λίγο πιο πάνω έχει καφέ.
 • Λιβάδι Γερμανού : Από τα ομορφότερα τοπία του νησιού. Μοιάζει με φιόρδ γιατί γύρω από τον κόλπο υπάρχουν νησάκια. Η παραλία είναι στρωμένη με πολύχρωμα βότσαλα και υπάρχουν μεγάλα δέντρα. Βρίσκεται μετά την παραλία Βαγιά. Δεν είναι οργανωμένη και υπάρχει ταβέρνα.

Προς ανακάλυψη

 • Λιγίνου : Είναι δύο παραλίες αλλά είναι ... δίδυμες!  Έτσι τουλάχιστον τις αποκαλούν οι ντόπιοι μιάς και είναι η μία δίπλα στην άλλη και σε ίδιους ορμίσκους. Σχηματίζουν δύο ακρωτήρια και μαγεύουν με την ομορφιά τους. Βρίσκονται αμέσως μετά την παραλία Βαγιά αλλά θα περπατήσετε για να φτάσετε. Βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Πάτμου και είναι γνωστές για τα καθαρά νερά και την ησυχία τους.
 • Λιβάδι καλογήρων:  Μικρή απομονωμένη βοτσαλωτή παραλία.  Θα την βρείτε ακολουθώντας την αριστερή διχάλα στο χωριό Κάμπος.
 • Ψιλή Άμμος : Από πολλούς θεωρείτε μακράν η καλύτερη της Πάτμου.  Αμμουδερή παραδεισένια παραλία - φτάνοντας στο Διακοφτί και περπατώντας 20'-30' φτάνετε στην όμορφη αυτή παραλία. Για όσους δε θέλουν να ταλαιπωρηθούν, μπορούν να πάνε με καΐκι (40'-60'). Η παραλία είναι ανεπίσημα 'χωρισμένη' σε γυμνιστών (μακριά από την ταβέρνα που διαθέτει η παραλία) και μη.  Αν και ο γυμνισμός απαγορεύεται στην Πάτμο, συνηθίζετε σε αρκετές παραλίες.

 

 

χρησιμεσ πληροφοριεσ

Γενικές πληροφορίες

 • Αεροδρόμιο - όχι
 • Θαλάσσια σπορ
 • Σχολή καταδύσεων
 • Ενοικιάεις σκαφών
 • Δημοτικό λεωφορείο
 • Ενοικιάσεις αυτοκινήτων/μηχανών
 • Κέντρο υγείας
 • Τράπεζες & ATMS
 • Μαρίνα σκαφών/επισκευές σκαφών
 • Camping (τηλεφωνήστε στο Δημαρχείο για πληροφορίες - δεν λειτουργεί κάθε χρόνο)

Τηλέφωνα

 • Αστυνομία : 22470 31303
 • Λιμεναρχείο : 22470 31231
 • Νοσοκομείο : 22470 31211, 32669
 • Δημαρχείο: 22470 31666
 • Σταθμός ταξί :  22470 31225
 • Μοναστήρι Αγίου Ιωάννου Θεολόγου : 22470 31398, 31234, 31276, 31030, 31223
 • Τελωνείο :22470 31312
 • Ταχυδρομείο :  22470 31316
 • Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος:  22470 31591
 • Τοπικά λεωφορεία: +30 22470 31666

πατμοσ προσβαση

Η Πάτμος δεν διαθέτει αεροδρόμιο.  Είναι πολύ εύκολο όμως κανείς να φτάσει είτε ακτοπλοικώς είτε αεροπορικώς μέχρι τα γειτονικά νησιά της Λέρου ή της Σάμου.  Η Πάτμος διαθέτει τελωνείο καθότι λιμάνι εισόδου-εξόδου της χώρας.  Τελωνειακές και υγειονομικές υπηρεσίες υπάρχουν στο λιμάνι καθώς και σταθμός ανεφοδιασμού σκαφών αναψυχής (στο λιμάνι της Σκάλας).

Αεροπορικώς: Αεροπορικώς έως τα νησιά της Σάμου, Λέρου ή Κω.

Ακτοπλοϊκώς: Blue Star Ferries (διάρκεια ταξιδιού περίπου 10 ώρες από Πειραιά).

τοπικεσ μετακινησεισ

Αν και μικρό νησί η Πάτμος διαθέτει πολύ καλό οδικό δίκτυο.  Υπάρχουν δημοτικά λεωφορεία που ξεκινούν από Σκάλα και πάνε Χώρα, Γροίκο, Κάμπο περνώντας από πολλούς μικρότερους οικισμούς και παραλίες στα ενδιάμεσα. Η Πάτμος έχει πολλά μέρη προς εξερεύνηση οπότε συνιστάται η χρήση δικού σας ή η ενοικίαση μεταφορικού μέσου.  

ΠΡΟΣΟΧΗ!   Οι τοπικές αρχές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην οδική προστασία - επιτηρούν ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες την κυκλοφορία επιβάλλοντας τη χρήση κράνους και της ζώνης προστασίας.

Η Πάτμος έχει Σωματείο Ιδιοκτητών Σκαφών όπου μπορεί κανείς να απευθυνθεί για να οργανώσει θαλάσσια εκδρομή στα γειτονικά νησιά ή να κάνει το γύρο της Πάτμου. 

πατμοσ δραστηριοτητες

Σκάφη & Ιστιοπλοία

Στο νησί της Πάτμου υπάρχει μια εξαιρετική νέα μαρίνα στον κόλπο της Σκάλας όπου μπορείτε να προσδέσετε το σκάφος σας. Βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του κόλπου απέναντι από το λιμάνι. Υπάρχουν αγκυροβόλια σε διάφορες παραλίες γύρω από το νησί, αλλά η νέα μαρίνα στον κόλπο της Σκάλας είναι το καλύτερο μέρος για το σκάφος σας.
Μπορείτε να παραγγείλετε το νερό και καύσιμα στη Μαρίνα -  κοντά στη μαρίνα, υπάρχουν επαγγελματίες για κάθε είδους επισκευές στο σκάφος σας. Υπάρχει επίσης μια μικρή προβλήτα στο χωριό του Γροίκου, που μπορεί επίσης να παρέχει ελλιμενισμού για περιορισμένο αριθμό σκαφών.

Στοχεία επικοινωνίας με τη Μαρίνα Πάτμου :
VHF: Κανάλι 12
Τηλ Λιμεναρχείο: (+30) 22470 31231
Τηλ Κέντρου Υγείας : (+30) 22470 31211
Τηλ Ένωσης Ιδιοκτητών Σκαφών Πάτμου : (+30) 22470 32664
Για ανεφοδιασμό σε καύσιμα και νερό επικοινωνήστε με τον Κο Κώστα Γαμπιεράκη 22470 31177 στη Σκάλα

Η Πάτμος διαθέτει κέντρο για την ανέλκυση, πρόσδεση, φύλαξη, κατασκευή και πλήρη έλεγχο του σκάφους σας.

Τοπικές Γιορτές & Φεστιβάλ

 • Φεστιβάλ Θρησκευτικής μουσικής
 • Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου - κάθε Ιούλιο σκηνοθέτες, ηθοποιοί και κριτικοί κινηματογράφου από κάθε μέρος του κόσμου συγκεντρώνονται στην Πάτμο για να παρακολουθήσουν ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα του καλοκαιριού στην Ελλάδα.
 • Στις 15 Αυγούστου η Πάτμος γιορτάζει με ένα μεγάλο πανηγύρι στην Ιερά Μονή της Παναγίας του Γερανού με παραδοσιακούς χορούς, τραγούδι και φαγητό.
 • Η γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου τιμάται με λαμπρούς εορτασμούς στη Χώρα, στις 8 Μαΐου και στις 26 Σεπτεμβρίου.
 • Στις 24 Σεπτέμβρη οι ντόπιοι γιορτάζουν την γιορτή της Αγίας Θέκλας. Η εκκλησία που της είναι αφιερωμένη  βρίσκεται στην κορυφή μιάς μικρής νησίδας, απέναντι από Αγριολιβάδι. Οι ντόπιοι φτάνουν εκεί από τις πρώτες πρωινές ώρες για να απολαύσουν την τελετή και το γλέντι που ακολουθεί.

Θαλάσσια σπορ

 • Η Πάτμος έχει αρκετούς ανέμους που την καθιστούν ιδανικό τόπο για τους λάτρεις του windsurf
 • Διαθέτει οργανωμένες μονάδες θαλάσσιων σπορ σε διάφορες παραλίες
 • Υπάρχει σχολή καταδύσεων

Οικοτουρισμός

Η Πάτμος είναι ιδανικός τόπος για τους φυσιολάτρες - διαθέτει ένα πολύ σημαντικό χαρτογραφημένο δίκτυο παλαιών μονοπατιών που συνδέουν τους οικισμούς μεταξύ τους και με την Μονή, αλλά και τα πολλά καθίσματα και ερημητήρια.  Μπορείτε εδώ να δείτε τις διαδρομές.

πατμοσ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Από την Πάτμο ξεκινούν καθημερινά εκδρομικά σκάφη προς τα γειτονικά νησιά των Λειψών, Αρκιών, Αγαθονήσι, Τηγανάκια, Μαράθι.

Συνδυάζετε επίσης άνετα με διακοπές στα κοντινά νησιά της Λέρου, Σάμου, Λειψών.

πατμοσ χαρτησ
 
From Address: To: