Λειψοί -

Εκεί όπου ο χρόνος σταματάει!

λειψοι διακοπεσ | πληροφοριεσ ταξιδιου

Βουτιές στο απόλυτο γαλάζιο του Αιγαίου, μαγικές βραδιές στα ουζάδικα του νησιού και πάνω απ' όλα... κανένα άγχος!  Αυτές είναι οι διακοπές που υπόσχονται οι Λειψοί σε όσους επιλέξουν αυτό το νησάκι της Δωδεκανήσου.

Η Λειψώ είναι το μεγαλύτερο και το μοναδικό νησί που είναι κατοικημένο από μία συστάδα νησιών που το περικλείουν (Μακρονήσι, Κουλούρα, Ασπρονήσι, Ρεφούλια, Φράγκο).  Βρίσκεται βόρεια της Λέρου και ανατολικά της Πάτμου και έχει συνολική έκταση 16 τετρ. χιλ. και 36 χλμ. δαντελωτής ακτής και συνολικό πληθυσμό 600 κατοίκων περίπου.  Γύρω από τη Λειψώ 24 βραχονησίδες και 6 βράχοι σχηματίζουν ένα εντυπωσιακό πολύνησο.  

Στους Λειψούς η κυκλοφορία αυτοκινήτων είναι ανύπαρκτη και όλη η ζωή του νησιού εξελίσσεται και λαμβάνει χώρα κυρίως στον ομώνυμο οικισμό και λιμάνι του νησιού.  Οι φιλόξενοι κάτοικοι εξακολουθούν να ζουν από τη γεωργία και την αλιεία, και από τους τουρίστες, κυρίως Ιταλούς, που έρχονται κάθε καλοκαίρι. Η ζωή εδώ είναι ήρεμη, και εάν αποφασίσετε να περάσετε τις διακοπές σας στους Λειψούς θα μπορέσετε να απολαύσετε το ήσυχο περιβάλλον και απλά να χαλαρώσετε.

Ο μοναδικός οικισμός του νησιού (Χωριό) βρίσκεται στο μέσο περίπου του νησιού, στο βάθος του ομώνυμου απάνεμου κόλπου. Πίσω από το λιμάνι απλώνεται ο γραφικός οικισμός των Λειψών με τα λευκά σπίτια και τα μπλε πορτοπαράθυρα. Στο κέντρο του οικισμού δεσπόζει η μεγαλόπρεπη εκκλησία του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου με τον γαλάζιο τρούλο της και τα δύο καμπαναριά. Εκεί σε ισόγεια αίθουσα βρίσκεται και η αρχαιολογική συλλογή των Λειψών που αξίζει να επισκεφθείτε.  Άλλοι οικισμοί του νησιού (αλλά χωρίς μόνιμο πληθυσμό) είναι το Κουσέλιο, η Κατσαδιά, ο Πλατύς Γιαλός...

Το νησί έχει αρκετό πράσινο, και θεωρείται ιδανικό για οικογένειες με παιδιά, δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις παραλίες έχουν ρηχά νερά, ηρεμία και είναι αμμουδερές.  Έχει νυχτερινή ζωή καθότι οι Λειψώτες φημίζονται και ως γλεντζέδες οπότε αποτελεί ωραίο προορισμό και για ζευγάρια.

λειψοι ιστορια | αξιοθεατα | μουσεια

Ιστορία

Σύμφωνα με τη μυθολογία η Λειψώς ήταν το νησί της νύμφης Καλυψόυς... Το όνομα είναι πανάρχαιο και συναντιέται με τη μορφή "Λειψία" σε πανάρχαιες επιγραφές.

Η ιστορία των Λειψών είναι αναπόσπαστα δεμένη με την ιστορία των γειτονικών της νησιών και ιδιαίτερα της Πάτμου.  Οι Λειψοί φαίνεται να κατοικούνται από τα προϊστορικά χρόνια συνεχώς μέχρι σήμερα.  Σε διάφορα σημεία του νησιού βρέθηκαν επιγραφές και αγγεία που χρονολογούνται στους κλασικούς χρόνους. Το 1370 π.Χ. περνούν από το νησί οι Κάρες και μετά από 170 χρόνια έρχονται οι Δωριείς που κυριεύουν το νησί γύρω στο 1200 π.Χ.  Οι Ίωνες τους διαδέχονται και εγκαθίστανται στο νησί για αρκετές δεκαετίες μετέπειτα.Απομεινάρια από διάφορα ευρήματα που βρέθηκαν πάνω σε λόφο, μαρτυρούν ότι γύρω στον 4ο αιώνα π.Χ. πρέπει να υπήρχε μία μικρή πόλη πάνω εκεί που ήταν από φυσικής πλευράς ένα οχυρό.

Το 730 μ.Χ. η Λειψώ γίνεται μέρος του τότε Βυζαντινού κράτους - μετέπειτα και ως τον 11ο αιώνα μ.Χ. η ιστορία του νησιού χάνεται γιατί - όπως και πολλά άλλα νησιά του Αιγαίου - ερημώθηκε. Τον 11ο αιώνα μ.Χ. παραχωρείτε στον Όσιο Χριστόδουλο το γειτονικό νησί της Πάτμου (όπου χτίζει και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού) καθώς και η Λειψώ.  Η Λειψώ για 566 χρόνια βρίσκεται στην απόλυτη κυριότητα της Μονής Πάτμου.  Το 1669 ξανάρχεται στα χέρια του Οθωμανικού κράτους μέχρι την επανάσταστη του '21.
Στις 13 Μαϊου 1913 οι Ιταλοί καταλαμβάνουν τα Δωδεκάνησα και παραμένουν για 31 χρόνια. Μετά τη συνθηκολόγηση των Γερμανών και τη συνθήκη των Παρισίων της 10ης Φεβρουαρίου 1947, τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα από την Ιταλία, ενώ η τυπική ενσωμάτωση στην ελληνική επικράτεια έλαβε χώρα το 1948 στις 7 Μαρτίου.

Μουσεία

  • Το Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό μουσείο, στεγάζεται σε ισόγειο χώρο της Μητρόπολης των Λειψών.
  • Στους Λειψούς λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη με πρωτοβουλία της UNESCO.

Αξιοθέατα

  • Σημαντικά ευρήματα στους Λειψούς θεωρούνται τα μνημεία της παλαιοχριστιανικής εποχής, που είναι μια μεγάλη τρίκλιτη βασιλική με ψηφιδωτά δάπεδα και βαπιστήριο στη θέση Κουσέλιο, πιθανόν του 5ου αιώνα, και λείψανα τοιχών, αρχιτεκτονικών μελών, ψηφιδωτών δαπέδων στη θέση Κατσαδιά, εκεί που σήμερα βρίσκονται οι ναοί του Αγ. Σπυρίδωνος και του Αγ. Παντελεήμονα.
  • ‘Η Παναγιά του Χάρου’ –H εκκλησία της Παναγιάς του Χάρου, μία από τις παλαιότερες και σημαντικότερες του νησιού, χτίστηκε γύρω στο 1600 από μοναχούς του μοναστηριού της Πάτμου. Η εκκλησία πήρε το όνομά της από την εξαίσια εικόνα της Παναγιάς που την απεικονίζει να βαστά το νεκρό κορμί του Εσταυρωμένου κι όχι βρέφος. Η εικόνα στεγάζεται σήμερα στο ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Από το 1943 η εκκλησία είναι γνωστή για το θαύμα με τους κρίνους. Το θαύμα αυτό επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από τον Απρίλιο του 1943. Κάθε άνοιξη τοποθετούνται από τους πιστούς, κρίνοι πάνω στην εικόνα και αφήνονται εκεί μέχρι να ξεραθούν.  Με ανεξήγητο τρόπο, τα ξερά κλαδιά αρχίζουν να βγάζουν μπουμπούκια και ανήμερα της γιορτής για τα εννιάμερα της Παναγιάς ανοίγουν. Για του κατοίκους του νησιού, η μέρα αυτή έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα.  Προσκυνητές και ντόπιοι μετά τον Εσπερινό γλεντούν, στη πλατεία και τις γύρω ταβέρνες του χωριού με φαγοπότι και χορό με τη συνοδεία παραδοσιακών συγκροτημάτων.

  • Μητροπολιτικός ναός Αγίου Ιωάννου Θεολόγου (στην κεντρική πλατεία του Χωριού)
  • Αρχαία Ακρόπολη - Βρίσκεται ΝΑ του οικισμού των Λειψών, στην κορυφή του υψώματος "Κάστρο".  Υπάρχουν περισσότερα άνδηρα, στο ανώτερο από τα οποία διακρίνονται λείψανα αρχαίων οικοδομημάτων, λιθόπλινθοι, αργοί λίθοι από διαλυμένες τοιχοποιίες, κεραμίδια, κατάλοιπα οχυρώσεως κ.α.
  • Αρχαίος οικισμός στη θέση Κουσέλιο - Στη θέση "Κουσέλιο", ΝΑ του οικισμού, διατηρούνται λείψανα αρχαίου οικισμού. Διακρίνονται λείψανα τοίχων, αρχιτεκτονικά μέλη, κεραμίδια, όστρακα, αντίβαρο ελαιοπιεστηρίου κ.ά. Ο οικισμός αυτός φαίνεται ότι άκμασε κατά την κλασική εποχή, τους ελληνορωμαϊκούς χρόνους και την παλαιοχριστιανική εποχή, ενώ παρακμάζει από τον 7ο μ.Χ. αιώνα. Αρχαία επιγραφή σε μάρμαρο είναι εντοιχισμένη στο σημερινό ναό της Παναγίας του Κουσελιού (Κοίμηση της Θεοτόκου), ενώ στον ίδιο χώρο υπάρχουν λείψανα από παλαιοχριστιανικές βασιλικές.
  • Κοίμηση της Θεοτόκου -  εκκλησία του 16ου αιώνα αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Είναι πολύ όμορφη και ανοιχτή για τους επισκέπτες, αλλά να θυμάστε να ντυθείτε κατάλληλα: μακριά φούστα και καλυμμένοι ώμοι για τις γυναίκες και μακρύ παντελόνι για τους άνδρες.
  • Η Παναγιά του Κουσέλιου χτισμένη στα θεμέλια προχριστιανικού ναού
  • Οι δύο Αη Νικόλες δεξιά και αριστερά του λιμανιού
  • Άγιος Θεολόγος Μοσχάτου
  • Προφήτης Ηλίας
  • Άγιος Νεκτάριος (εκκλησία/ησυχαστήριο)
  • Ο Μύλος του Αραβή
  • Αστυνομικός Σταθμός (δείγμα ιταλικής αρχιτεκτονικής του΄30)
ΛΕΙΨΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ & ΧΩΡΙΑ

Ο μοναδικός οικισμός του νησιού είναι και το ομώνυμο λιμάνι του ή αλλιώς γνωστό ως Χωριό.  Άλλοι μικρότεροι οικισμοί βρίσκονται στο Κουσέλιο, τη Κατσαδιά και τον Πλατύ Γιαλό.

ΛΕΙΨΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Είναι εύκολο να περπατήσετε και να βρείτε τη δική σας μικρή παραλία στους Λειψούς.  Στο νησί δεν υπάρχουν οργανωμένες παραλίες.  Ο δήμος διαθέτει ένα μίνι λεωφορείο το οποίο πηγαίνει σε όλες τις παραλίες αρκετές φορές την ημέρα. Οι περισσότερες παραλίες στους Λειψούς είναι αμμουδερές αλλά υπάρχουν και μερικές βοτσαλωτές.  Οι γυμνιστές πηγαίνουν στο Μονοδένδρι.

  • Οι παραλίες Λιεντού και Κάμπος είναι οι πιο δημοφηλείς καθώς είναι οι πιο κοντινές (μόλις 5' με τα πόδια από τον οικισμό).
  • Έλενα και Χριστός - δύο πολύ ωραίες βοτσαλωτές παραλίες δυτικά του οικισμού.
  • Ο Πλατύς Γιαλός είναι μία υπέροχη αμμουδερή παραλία (ίσως και μία από τις καλύτερες του νησιού).  Υπάρχουν αγριόχηνες που απολαμβάνουν και αυτές το μπάνιο τους και όχι μόνο καθώς στον Πλατύ Γιαλό έχει και μία (και μοναδική!) ταβέρνα!
  • Η αμμουδερή Παπανδριά στα νότια του νησιού ακριβώς απέναντι από το νησί της Λέρου.
  • Η Χοχλακούρα, γνωστή για τους 'χοχλάκους' της (βότσαλα), τις επίπεδες πεζούλες της και τις γραφικές της σπηλιές.
  • Η Κατσαδιά είναι μία μικρή αμμουδερή παραλία - αγαπημένος τόπος των ιστιοπλόων - λίγα διάσπαρτα σπίτια και ένα από τα καλύτερα beach bars/cafe του νησιού
  • Τουρκόμνημα, Ξηρόκαμπος, Μονοδένρι και Καμάρες είναι όλες απόμακρες παραλίες με άγρια ομορφιά που αξίζει όμως να επισκεφθείτε.


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Γενικές πληροφορίες

        Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο
        Αστυνόμικός Σταθμός
        Λιμενικός Σταθμός
        ΑΤΜ Τραπέζης
      Ταχυδρομείο
      Δ.Ε.Η.
      Κ.Ε.Π.

Ενοικιάσεις μηχανών
Βενζινάδικο
Γραφείο Τουρισμού

Tηλέφωνα

  • Κωδικός: +30 22470
  • Ταχυδρομείο: 41249
  • Λιμεναρχείο : 41133
  • Αστυνομία : 41222
  • Γραφείο τουρισμού : 41105 (όλο το χρόνο ) & 41185 (καλοκαιρινούς μήνες)
  • Δημαρχείο : 41209 - 41206 - 41333
  • Πρώτες βοήθειες: 41204
ΛΕΙΨΟΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Δεν διαθέτει αεροδρόμιο.

Υπάρχουν δρομολόγια για Λειψούς αρκετές φορές την εβδομάδα της γραμμής Πάτμου, Λέρου, Καλύμνου. Μπορείτε όμως να πάρετε το αεροπλάνο για Λέρο και
από εκεί να πάτε στους Λειψούς με το καταμαράν η το ιπτάμενο δελφίνι σε μισή ώρα.

Ακτοπλοϊκώς :  Υπάρχει απευθείας δρομολόγιο από τον Πειραιά μία ή δύο φορές την εβδομάδα - διάρκεια ταξιδιού περίπου 11 ώρες (πληφοροφίες  Blue Star Ferries  Τ. 210 4119171  , 210 8919800) και ΑΝΕΚ LINES  (Τ. 210 4197430   210 3233119).

Μέσω των γειτονικών νησιών Πάτμος, Λέρος απ' όπου αναχωρούν μικρά πλοία αρκετές φορές την ημέρα ειδικά το καλοκαίρι (διάρκεια ταξιδιού 20'-60')

Επίσης μπορείτε να φτάσετε μέσω Σάμου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου, Ρόδου και Κω. 

- Λιμεναρχείο Λειψών -Τ. 22470 41133
- Λιμεναρχείο Λέρου - Τ. 22470 42222  
- Λιμεναρχείο Πάτμου - Τ. 22470 31231

ΛΕΙΨΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Υπάρχουν δύο μίνι λεωφορεία και 2 ταξί στο νησί, αλλά και το περπάτημα είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση. Μπορείτε επίσεις να νοικιάσετε μοτοποδήλατα.

ΛΕΙΨΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕς

Σκάφη & Ιστιοπλοία

Το φυσικό λιμάνι των Λειψών είναι απολύτως ασφαλές και πολλά σκάφη δένουν το καλοκαίρι.  Το νησί διαθέτει σταθμό ανεφοδιασμού σε καύσιμα και νερό.

Ο όρμος Κουλούρα στο νότιο τμήμα του νησιού είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για τα καράβια.  Ο Πλατύς Γιαλός στις ΒΑ ακτές επίσης αποτελεί καλό αγκυροβόλι.

Τοπικές Γιορτές & Φεστιβάλ

  • Γιορτή κρασιού τον Αύγουστο - Οι Λειψοί έχουν μεγάλη παράδοση στην παραγωγή αλλά και εξαγωγή κρασιού.  Στις αρχές του αιώνα εξήγαγαν το εξαιρετικής ποιότητας Λειψιώτικο κρασί στο Βατικανό (κατά τη διάρκεια της Ιταλοκρατίας).  Θ'αγοράσετε το αναμνηστικό σας κρασοπότηρο και η κατανάλωση... δωρεάν!
  • Τον Ιούνιο γιορτάζετε ο 'Κλείδονας' προς τιμήν του Αγίου Ιωάννη του Θερμαστή με το έιμο του 'αμίλητου νερού' που αναπαριστάται από νεαρά κορίτσια στην κεντρική πλατεία του χωριού.
  • Τα εννιάμερα της Παναγιάς στις 23 Αυγούστου γιορτάζονται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στην Παναγιά του Χάρου - πιστοί προσέρχονται από όλα τα γύρω νησιά από την προηγούμενη ημέρα.

Θαλάσσια σπορ

Στους Λειψούς δεν θα βρείτε οργανωμένα θαλάσσια σπορ αλλά οι λάτρεις του windsurf θα λατρέψουν τα ήπια αεράκια του!

Οικοτουρισμός

Πεζοπορία: Το νησίείναιιδανικόγιαπεζοπορία. Μία απότις πιο δημοφιλείς διαδρομέςείναι ένα πλακόστρωτο μονοπάτι 960μέτρωνσκαλισμένοστολόφο και που συνδέειτην Άνω με την Κάτω Κοίμηση.Εδώ, στην κορυφήτου λόφου βρίσκεταιτο σπίτι του γέροντα-ερημίτη των Λειψών. Άλλαμονοπάτια είναι1. ΑπόΟσιομάρτυρεςστην Άνω Κοίμηση2. ΑπόΟσιομάρτυρες για  Μοσχάτο3.Από το Χωριό(ο κύριος οικισμός) στο Σταυρό5.Το Κάστρο

Πηγές: η πηγή Φουντάνι γνωστή ως Πικρό Νερό σε περιοχή κοντά στη Κοίμηση καθώς και άλλη μικρότερης σημασίας πηγές ρέουν στην περιοχή.

Σπήλαια: Σπήλαιο Λιεντού, Σπηλιά του Φιδιού.  Το Σπήλαιο του Οντά δεσπόζει πάνω σε ολόκληρο τον οικισμό.

ΛΕΙΨΟΙ ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
  • Οι Λειψοί είναι πρώτα και κύρια ένα νησί για ξεκούραση, στις παραλίες μπορείτε να απολύσετε το κολύμπι και υπάρχουν μέρη για ψάρεμα και καταδύσεις, τα νερά είναι διάφανα και ο βυθός ενδιαφέρων. Υπάρχουν εκδρομικά σκάφη που μπορεί να σας πάνε στα γύρω νησιά.

ΛΕΙΨΟΙ ΧΑΡΤΗΣ
From Address: To: