Καστελλόριζο -

Σταυροδρόμι πολιτισμών

καστελλοριζο διακοπεσ | πληροφοριεσ ταξιδιου

Το σκηνικό που αντικρίζει ο επισκέπτης πλησιάζοντας το Καστελλόριζο είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό!  Εντυπωσιακά βαμμένα, δίπατα ή τρίπατα, τα αρχοντικά βρίσκονται κατά μήκος της ακτογραμμής, μπροστά από έναν επιβλητικό κόκκινο βράχο. Στην κορυφή, το ερειπωμένο πια μεσαιωνικό κάστρο, χτισμένο πάνω στα αρχαία ελληνιστικά κρηπιδώματα της εποχής του Σωσικλή Νικαγόρα, είναι αυτό που έδωσε και το όνομά του στο νησί (Castello Rosso, δηλ. το Κόκκινο Κάστρο). Ο παραδοσιακός οικισμός του Καστελλόριζου έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος.

Το Καστελλόριζο στέκει περήφανα ακριβώς απέναντι από τα Τουρκικά παράλια (απέχει μόλις 1,25 ναυτικά μίλια από τις νοτιοδυτικές τουρκικές ακτές) και 72 ν.μ. από τη Ρόδο.   Αποτελεί το ανατολικότερο φυσικό σύνορο τόσο της χώρας μας όσο και ολόκληρης της Ευρώπης.  Η επίσημη ονομασία του είναι Μεγίστη παρόλο που είναι το μικρότερο νησί από όλα τα Δωδεκάνησα μει έκταση μόλις 9,1 τετρ.χλμ.  Είναι η μεγαλύτερη (εξ ου και Μεγίστη) νήσος μικρού αρχιπελάγους που συμπεριλαμβάνει τα βραχονήσια Άγιο Γεώργιο, Αγριέλαια, Μαύρο Ποινή, Πολύφαδο, Ρω, Στρογγυλή, Ψωμί, Ψωραδιά και μερικά ακόμη νησιά.

Στα παλαιότερα χρόνια η πόλη, που αποτελεί και το λιμάνι του νησιού, στάθηκε το κυριότερο γεωφυσικό χάρισμα του Καστελλόριζου καθώς βρίσκεται στο θαλάσσιο σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αίγυπτο και ήταν φυσικό να δημιουργήσει σημαντική εμπορική και ναυτική κίνηση πράγμα που εξηγεί το ένδοξο και πλούσιο παρελθόν του Καστελλόριζου. Στο Καστελλόριζο θα κάνετε όλες σας τις μετακινήσεις με τα πόδια καθότι δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, μηχανές, λεωφορεία - υπάρχει μόνο ένα ταξί. Θα κολυμπήσετε στο Φάρο, στις Πλάκες, στο Μανδράκι και στις παραλίες των νησιών Ρω, Άγιος Γεώργιος και Στρογγυλή.

Ο μοναδικός οικισμός του νησιού, το ομώνυμο Καστελλόριζο, βρίσκεται γύρω από το φυσικό λιμάνι και αποτελείται από τις συνοικίες Πηγάδια, Χωράφια και Μανδράκι. Στον οικισμό υπάρχουν πολλά παλιά αρχοντικά, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ερημώσει, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν μεταναστεύσει εδώ και χρόνια στην Αυστραλία.  Τα σπίτια που έχουν αναστηλωθεί σήμερα αποτελούν αυθεντικά δείγματα παραδοσιακής δωδεκανησιακής αρχιτεκτονικής: αμφιθεατρικά κτισμένα γύρω από τη θάλασσα, προκαλούν εντύπωση με την ομοιομορφία τους, που οφείλεται στα κοινά υλικά, όπως ντόπια πέτρα, ξύλο από τη Μικρά Ασία, σιδεριές, κεραμίδια από την Αττάλεια και τη Μασσαλία.

Το νησί συνοδεύεται από μια μεγάλη ναυτική παράδοση, με έντονα τα σημάδια της ναυτικής και εμπορικής ανάπτυξης που κάποτε γνώρισε. Απέκτησε παγκόσμια προβολή το 1991, όταν γυρίστηκε εκεί η βραβευμένη με Oscar ταινία Mediterraneo.

Στο Καστελλόριζο θα κάνετε όλες σας τις μετακινήσεις με τα πόδια καθότι δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, μηχανές, λεωφορεία - υπάρχει μόνο ένα ταξί. Θα κολυμπήσετε στο Φάρο, στις Πλάκες, στο Μανδράκι και στις παραλίες των νησιών Ρω, Άγιος Γεώργιος και Στρογγυλή.

Αν και δεν υπάρχουν παραλίες καθαυτές στο νησί, μπορείτε να επισκεφθείτε το εξαιρετικής ομορφιάς σπήλαιο της Φωκιάλης (ή Παράστα) με καίκι και να κολυμπήσετε εκεί και να κολυμπήσετε στα βραχάκια δίπλα στο λιμάνι, στο Φάρο, στις Πλάκες, στο Μανδράκι και στις παραλίες των νησιών Ρω, Άγιος Γεώργιος και Στρογγυλή.

καστελλοριζο ιστορια | αξιοθεατα | μουσεια

Ιστορία

Νεολιθικά εργαλεία,  προϊστορικά τείχη, λαξευτοί στο βράχο τάφοι, ένα χρυσό στέμμα έξοχης δεξιοτεχνίας που χρονολογείται στη Μυκηναϊκή περίοδο (τώρα εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο της Αθήνας), Δωρικές επιγραφές και άλλα ευρήματα μαρτυρούν ότι το νησί κατοικείτε ασταμάτητα από τα αρχαία χρόνια.

Στην αρχαιότητα, το νησί ονομαζόταν Μεγίστη. Σύμφωνα με το μύθο, ο πρώτος άποικος ήταν ο Μέγιστος, ένας Κρητικός πρίγκιπας, αλλά οι αρχαιολόγοι έχουν βρει αποδείξεις για Νεολιθικούς οικισμούς στο νησί. Η Ρόδος κατέκτησε το Καστελόριζο τον 8ο αιώνα, και το νησί ήταν ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο με 15 000 κατοίκους.  Αργότερα κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, στη συνέχεια πέρασε στη κυριαρχία του Βυζαντίου και τελικά κατακτήθηκε από τους Ιωαννίτες Ιππότες της Ρόδου το 1306.  Οι πειρατικές επιδρομές όμως δεν αφήναν το μικρό τούτο νησάκι στην ησυχία του.  Κάθε τόσο οι κάτοικοι αναγκαζόντουσαν να προφυλαχτούν στο Κάστρο που έχτισε ο Νικαγόρας και το οποίο ξαναέχτισε ο Ferdinand d'Eretria (1377 - 1396) ο οποίος ήταν ο 8ος Μεγάλος Μάγιστος του Τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών της Ρόδου - μέσα στο κάστρο υπάρχει το οικόσημό του που απεικόνιζει εφτά χρυσούς πύργους.  Αυτοί οι πύργοι μαζί με τους μεγάλους τοίχους του κάστρου το κάνανε ένα από τα πιο ισχυρά όλου του Αιγαίου.  Τότε ήταν που η Μεγίστη άλλαξε το όνομά της υιοθετώντας την ξενική ονομασία Castellorizo που προέρχεται από τις λέξεις Castello-Rosso λόγω του κόκκινου χρώματος που είχαν οι πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν για το χτίσιμό του.

Το πραγματικό μεγαλείο του νησιού ήταν κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.  Το 1522, ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής αιχμαλώτισε τα νησιά μας - το Καστελλόριζο υποτάχθηκε και όταν οι κάτοικοι κατάλαβαν ότι η καταπολέμηση των Τούρκων δεν θα έφερνε αποτέλεσμα, κατάφεραν να λάβουν ειδικά προνόμια όπως το να διατηρήσουν τη θρησκεία και τη γλώσσα τους.  Ο εμπορικός στόλος του Καστελόριζου είχε πολλές συναλλαγές με πολλές πόλεις της Μικράς Ασίας, καθώς και με άλλα ελληνικά νησιά.  Όταν κηρύχτηκε η επανάσταση του 1821, οι κάτοικοι του Καστελλόριζου συμμετείχαν στον αγώνα προσφέροντας τα πλοία τους ενάντια στον τουρκικό στόλο, κατορθώνοντας σημαντικές επιτυχίες και αποκτώντας λάφυρα. Τα γυναικόπαιδα του νησιού είχαν φυγαδευτεί στην Κάρπαθο, την Κάσο και την Αμοργό.  Μετά από την επιτυχή απελευθέρωση της Ελλάδας, το πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1830 όριζε στα Δωδεκάνησα να ξαναγυρίσουν υπό την Τουρκική κυριαρχία, ωστόσο το Καστελλόριζο δεν έχασε τη ναυτιλιακή του ζωτικότητα.

Οι κάτοικοι του νησιού επέδειξαν ιδιαίτερη μέριμνα και για την πνευματική εκπαίδευση: ιδρύθηκαν σχολεία, όπως η Σαντράπεια Σχολή το 1903 (δαπάνη των ευεργετών Λουκά και Αναστασίας Σαντραπέ), που μαζί με το Παρθεναγωγείο συγκέντρωνε 1000 μαθητές. Χτίστηκαν επίσης εκκλησίες και τέμπλα, όπως ο Μητροπολιτικός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, του Αγ. Γεωργίου του Λουκά, Αγ. Γεωργίου Πηγαδιώτου και άλλες μικρότερες, ως πολλά μοναστήρια και εξωκλήσια.  Το νησί πολλές φορές βομβαρδίστηκε, κάηκε, λεηλατήθηκε και γενικά καταστράφηκε εντελώς. Παρέμεινε υπό συμμαχική στρατιωτική κατοχή, όπως και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, μέχρι τις 7 Μαρτίου του 1948, οπότε ενώθηκε επισήμως με την Ελλάδα.

Μουσεία

Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο - Το Μουσείο στεγάζεται στο λευκό ιστορικό κτίριο πάνω από το αναπαλαιωμένο Τζαμί, κοντά στα ερείπια του Κάστρου. Στην εποχή της Φραγκοκρατίας, αποτελούσε τον εξωτερικό προμαχώνα του Καστέλο Ρόσο.  Περιλαμβάνει ελληνιστικά και ρωμαϊκά ανάγλυφα, κομμάτια από αγάλματα, βυζαντινά πινάκια, τοιχογραφίες, σφραγίδες δημογεροντίας, πορσελάνες, χρυσοστόλιστα κανάτια, κεντήματα. Στο ισόγειο εκτίθενται εξοπλισμός σπογγαλιέων, χειρόμυλοι, αμφορείς μεταβυζαντινοί, αρχιτεκτονικά μέλη από την παλαιοχριστιανική βασιλική που βρισκόταν στη θέση της εκκλησίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Αξίζει να δείτε το χάλκινο αγαλματάκι, άριστης τέχνης, που παριστάνει το Βάκχο, το ακέφαλο μαρμάρινο άγαλμα της θεάς Υγείας, 3ου αιώνα πχ, τα βυζαντινά πινάκια, το βυζαντινό ασημένιο νόμισμα (613 - 638), εποχής Ηρακλείου, τις τοιχογραφίες, 17ου αιώνα, από την εκκλησία των Αγίων Δημητρίου και Νικολάου του κάστρου και τον κρυστάλλινο φάρο, γαλλικής κατασκευής του 1913.  (Τ. 22460 49283)

Aξιοθέατα

  • Το κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη - Χτίστηκε τον 14ο αιώνα και σήμερα σώζονται μόνο τα ερείπια του κτίσματος, τα οποία βρίσκονται πάνω στο Καστέλο Ρόσο, τον κόκκινο βράχο απ’ όπου προέρχεται και η ονομασία του νησιού.
  • Παλαιόκαστρο - Στη δυτική πλευρά του Καστελλόριζου βρίσκεται το σημαντικότερο και αρχαιότερο μνημείο του νησιού, το Παλαιόκαστρο. Πρόκειται για αρχαίο οικισμό με πολλά κτίσματα και δεξαμενές. Στη δωρική ακρόπολη του 3ου αιώνα π.Χ. σώζεται μια επιγραφή που περιλαμβάνει τον όρο Μεγίστη. Στην περιοχή, στη θέση Λιμενάρι, υπάρχουν και τα Κυκλώπεια Τείχη.
  • Άγιος Γεώργιος του Βουνιού - Από το λιμάνι, 401 σκαλιά οδηγούν στον Άγιο Γεώργιο του Βουνού (ή Βουνιού). Βρίσκεται στην περιοχή του Παλαιόκαστρου και περιστοιχίζεται από τεράστιες φυσικές πλάκες. Μέσα στο μοναστήρι υπάρχει μια κατακόμβη, ο Άγιος Χαράλαμπος.
  • Λυκιακός Τάφος - Πρόκειται για ναόμορφο τάφο του 4ου αιώνα π.Χ., λαξευμένο στους πρόποδες του Κάστρου. Οι κάτοικοι της περιοχής της Μικράς Ασίας ονομάζονταν Λύκιοι γιατί ο θεός τους, ο Λύκιος Απόλλωνας, λατρευόταν ως λύκος.
  • Γαλάζια Σπηλιά - Είκοσι λεπτά με το καΐκι από το λιμάνι βρίσκεται η Γαλάζια Σπηλιά του Καστελλόριζου. Γνωστότερη με τ’ όνομα «Σπηλιά του Παραστά» ή «Φώκιαλη», από τις φώκιες που κατοικούν μέσα, είναι το μεγαλύτερο από τα ενάλια σπήλαια της Ελλάδας και ένα από τα γνωστά παγκοσμίως για τον πλούσιο σταλακτιτικό στολισμό που διαθέτει. Βρίσκεται στο νότιο σημείο του νησιού και έχει μήκος 75m και ύψος 35m. Η είσοδος είναι συγκριτικά χαμηλή, στο ύψος μικρού καϊκιού.
  • Μητρόπολη Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης  - Στην πλέον περίοπτη θέση του νησιού, πάνω από το Μανδράκι, δεσπόζει ο μητροπολιτικός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, συνυφασμένος με την κοινωνική και πολιτιστική ζωή του Καστελλόριζου από την ίδρυσή του (περί τα 1835) μέχρι και σήμερα. Ο ναός είναι χτισμένος σε ρυθμό τρίκλιτης θολωτής βασιλικής με πλούσια εικονογράφηση, μαρμάρινα τέμπλα και πανύψηλο μαρμάρινο καμπαναριό. Η στέγη της Μητρόπολης αυτής στηρίζεται σε δώδεκα μονολιθικούς γρανιτένιους κίονες, που μεταφέρθηκαν από το ναό του Απόλλωνα στα Πάταρα της Λυκίας, στην απέναντι Μικρασιατική ακτή. Στο βοτσαλωτό προαύλειο του ναού συστεγάζεται και η Σαντραπεία αστική Σχολή (το σημερινό δημοτικό σχολείο).
  • Νησάκι της Ρω - Στα δυτικά του νησιού στέκει το μικρό νησάκι Ρω, που μπορεί κανείς να επισκεφτεί με ναυλωμένο καΐκι, γνωστό για την «Κυρά της Ρω», Δέσποινα Αχλαδιώτου (1898-1982), τη μοναδική του κάτοικο, που για δεκαετίες κάθε πρωί ύψωνε την ελληνική σημαία.
  • Επίσης θα επισκεφθείτε το Τζαμί στο λιμάνι, τους αρχαίους τάφους στη θέση Αυλωνιά ψηλά στο βουνό και τις Αχέρες που είναι δέκα δεξαμενές νερού, κατασκευασμένες επί Τουρκοκρατίας, κάτω από το Παλαιόκαστρο, για να συλλέγουν τα νερά της βροχής.
  • Δίπλα στο κτίριο της Σαντραπείας Αστικής Σχολής (δωρεά του ευεργέτη Λουκά Σαντραπέ που εγκαινιάστηκε το 1903) θα δείτε την προτομή της Κυράς της Ρω (Δέσποινας Αχλαδιώτη).

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  • Περπατήστε στο διατηρητέο οικισμό του Καστελόριζου με πανέμορφα, πολύχρωμα σπίτια. Δεξιά κάτω από το κάστρο, μπορείτε να δείτε το σύμβολο του νησιού, μια τεράστια καρδιά που διατάζει: "Πίστη-Ελπίδα-Αγάπη".
  • Ο φάρος στο νησί Στρογγύλη, 5nM νοτιο-ανατολικά του Καστελόριζου. Οι μόνοι κάτοικοι είναι οι φρουροί φάρο. Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1917. Το ύψος του πύργου του ειναι 9 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 85 μέτρα.
  • Η Γαλάζια Σπηλιά ή «Σπηλιά Παραστά» ή «Φώκιαλη» (από τις φώκιες που κατοικούν μέσα) είναι ένα από τα πιο διάσημα Ευρώπες σπηλιές. Το εσωτερικό είναι 75m μήκος, 40 μέτρα πλάτος και ύψος 35μ. Οι σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε αυτό το όμορφο σπήλαιο πλημμύρισε από το μπλε φως που έρχεται το πρωί. Ο πρωινός ήλιος αντανακλά από το κάτω μέρος δίνει πάντα ένα βαθύ μπλε χρώμα. Τα καραβάκια νησί που σας μεταφέρει εκεί να σας δώσει την ευκαιρία να κολυμπήσετε μέσα.
  • Αφιέρωμα στο νησάκι της Ρω! Δέσποινα Αχλαδιώτη, η περίφημη Κυρά της Ρω, ήταν ο μόνος κάτοικος του νησιού για ολόκληρη τη ζωή της. Μέχρι το 1982, όταν πέθανε, εκείνη rised γεμάτη υπερηφάνεια την ελληνική σημαία καθημερινά αρνείται να αφήσει Ro έστω και μία ημέρα. Εδώ θα βρείτε ένα μνημείο προς τιμήν της και τις όμορφες παραλίες του Αγίου Γεωργίου και Στρογγύλη.
  • Ένα έντονο χαρακτηριστικό του νησιού στο χωριό, Μεγίστη, είναι τα έντονα ζωγραφισμένα σπίτια.  Αυτό ανάγεται στην βυζαντινή και τουρκική εποχή, όταν τα χρώματα του σπιτιού απεικόνιζαν την κατάσταση της οικοδέσποινας.
καστελλοριζο οικισμοι| χωρια

Ο μοναδικός οικισμός του νησιού, το ομώνυμο Καστελλόριζο, βρίσκεται γύρω από το φυσικό λιμάνι και αποτελείται από τις συνοικίες Πηγάδια, Χωράφια και Μανδράκι.  Στον οικισμό υπάρχουν πολλά παλιά αρχοντικά, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ερημώσει, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν μεταναστεύσει εδώ και χρόνια στην Αυστραλία.Τα σπίτια που έχουν αναστηλωθεί σήμερα αποτελούν αυθεντικά δείγματα παραδοσιακής δωδεκανησιακής αρχιτεκτονικής: αμφιθεατρικά κτισμένα γύρω από τη θάλασσα, προκαλούν εντύπωση με την ομοιομορφία τους, που οφείλεται στα κοινά υλικά, όπως ντόπια πέτρα, ξύλο από τη Μικρά Ασία, σιδεριές, κεραμίδια από την Αττάλεια και τη Μασσαλία.  Εντυπωσιακά βαμμένα, δίπατα ή τρίπατα, τα αρχοντικά βρίσκονται κατά μήκος της ακτογραμμής, μπροστά από έναν επιβλητικό κόκκινο βράχο. Στην κορυφή, το ερειπωμένο πια μεσαιωνικό κάστρο, χτισμένο πάνω στα αρχαία ελληνιστικά κρηπιδώματα της εποχής του Σωσικλή Νικαγόρα, είναι αυτό που έδωσε και το όνομά του στο νησί (Castello Rosso, δηλ. το Κόκκινο Κάστρο). Ο παραδοσιακός οικισμός του Καστελλόριζου έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος.

Στην είσοδο του λιμανιού βρίσκεται το αναπαλαιωμένο τζαμί από την Οθωμανική εποχή (τέλη του 18ου αιώνα) που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.  Από αυτό το σημείο ξεκινάει προκυμαίατης πόλης,η οποίαεκτείνεται κατά μήκοςτων τριώνπλευρώντου λιμανιού.  H κεντρική πλαστεία - πλατεία Εθελοντών Καστελλορίζου - βρίσκεται σχεδόν στα μισά της ανατολικής πλευράς.   Στην απέναντιπλευρά του λιμανιούέχει κανείςμια καλήθέα από αυτό τοπλεονεκτικότουΠέρα Μεριά, στη δυτικήπροκυμαία, καιτα μοναστήριατουΠροφήτη Ηλίακαι της ΑγίαςΤριάδας, την πρώηνπλέοννα λειτουργεί ως στρατιωτική βάση. Την αρχαία Αντίφελλο, το σημερινό Κας της τουρκικής ακτής, το αγναντεύει κανείς καθαρά από το λιμάνι, ενώ καθημερινά υπάρχουν σκάφη που μεταφέρουν τουρίστες εκατέρωθεν.

Πάνω από τηνπροκυμαία στην ανατολικήπλευράυπάρχειέναμονοπάτιπου οδηγείστο Κάστροτων Ιπποτών(14ος αιώνας). Από αυτό έχουν σωθεί ο εξωτερικός τοίχος, μέρος ενόςτετράγωνου πύργου, τα ερείπια ενόςκυλινδρικούπύργουστην ανατολικήγωνία, καιπρος τη θάλασσαένας άλλοςκυλινδρικός πύργος. Μία δωρική επιγραφή, λαξευμένη στο βράχο, επιβεβαιώνει τηνύπαρξηπρογενέστερουφρουρίουεδώκατά την αρχαιότητα. Στο εσωτερικό τουπύργουυπάρχειμιαμεγάλη σκεπαστήδεξαμενή
Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτιαστην ανατολικήπλευράτης πόλης, κάποιος φθάνειστα Χωράφια, όπουυπάρχειένας χώρος που περιβάλλεται απότηνεκκλησίατουΑγίουΓεωργίου(1906), μεένα ψηλό θόλοΒυζαντινού ρυθμού, καθώς καιο καθεδρικός ναόςτου ΑγίουΚωνσταντίνου καιΕλένης(1835).  Περαιτέρωανατολικά είναιένας μικρός κόλποςγνωστός ωςτο Μανδράκι, το δευτερεύονλιμάνιτου νησιού.

Δυτικά της πόλης, πέρα απότηνκορυφή τουνησιού,γνωστήωςΒίγλα(270 μ), βρίσκεταιτο Παλαιόκαστρο η αρχαία ακρόπολητου νησιού. Αυτό τοοχυρωμένούψωμαέχεικλασικήπροέλευση : ο σχεδιασμός του είναιορθογώνιοςκαιείναι 60 x80μ. Στο εσωτερικό τουξεχωρίζουνένας αρχαίοςπύργος, χτισμένοςμετετράγωνους όγκουςασβεστόλιθουκαιμεγάλεςδεξαμενές νερού. Σκαλιστήστη βάσητου κάστρουυπάρχειεπίσηςμιαδωρικήεπιγραφή, που χρονολογείται από τον4οή3οαιώνα π.Χ., με αναφορές σεΜεγίστη(η αρχαία ονομασία του Καστελόριζου) καιτην εξάρτησή της απότη Ρόδο. Στην ανατολικήπλευράυπάρχουν απομεινάριαμιας πύλης, ήΠροπύλαια.

Αξιόλογα δημόσια κτίρια και μνημεία:
Το Δημαρχείο (περιοχή Κάβος) και η Νέα Αγορά είναι δύο αρχιτεκτονικά κοσμήματα με καμάρες, το τζαμί από την Ιταλική κατοχή, η "Σαντραπεία Αστική Σχολή" (1903 - δίπλα στο Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης) το σπουδαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νησιού, το Εντευκτήριο (περιοχή Αγίου Γεωργίου του Πηγαδιού) όπου στεγαζόταν το νηπιαγωγείο στις αρχές του 20ου αιώνα. Η προτομή της Κυράς της Ρω (πλατεία Χωραφιών) που κατόρθωσε να κατοικήσει και να κρατήσει ελληνικό το ομώνυμο νησί, η προτομή του ήρωα Νικολάου Σάββα (Κάβος) και το μνημείο των αγνώστων στρατιωτών (λιμάνι).

καστελλοριζο παραλιεσ

Λόγω της βραχώδους ακτογραμμής του, το Καστελλόριζο δεν έχει πραγματικές παραλίες.  Στο Μανδράκι υπάρχει μια μικρή παραλία με αμμουδιά όπως επίσης στο Φάρο, όπου υπάρχουν σκαλάκια για να κατέβετε μέχρι το νερό και στις Πλάκες.   Στο νησάκι της Ρω θα ανακαλύψετε δυο ωραίες αγκαλιές για κολύμπι, τον Άγιο Γεώργιο και τη Στρογγυλή. Οι πιο τολμηροί δοκιμάστε τα κρυστάλλινα νερά μέσα στο Γαλάζιο Σπήλαιο ή Φώκιαλη, όπου μπορείτε να φτάσετε με εκδρομικό σκάφος.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Γενικές Πληροφορίες

  • Αεροδρόμιο (τοπικές πτήσεις)
  • Τοπικό λεωφορείο
  • Ταξί
  • Κέντρο Υγείας
  • Tαχυδυδρομείο
  • Τράπεζα
  • Ταξιδιωτικό πρακτορείο

Tηλέφωνα

  • Δημαρχείο : 22460 49269, 49232
  • Αεροδρόμιο Καστελλόριζου : 22460 49250
  • Αστυνομία : 22460 49333
  • Κέντρο Υγείας : 22460 49267
  • Λιμεναρχείο Καστελλόριζου :  22460 49270
  • Λιμεναρχείο Ρόδου : 22460 77284
ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Το Καστελλόριζο συνδέεται ακτοπλοϊκώς (5 ώρες) και αεροπορικώς (25 λεπτά) με τη Ρόδο. Το μικροσκοπικό αεροδρόμιο βρίσκεται 4 χιλιόμετρα από το λιμάνι, με το οποίο το συνδέει ο μοναδικός ασφαλτοστρωμένος δρόμος του νησιού.

Αεροπορικώς: Δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις προς Καστελλόριζο παρά μόνο από το νησί της Ρόδου.  Διάκρεια ταξιδιού Αθήνα - Ρόδος 55' | Διάρκεια ταξιδιού Ρόδος - Καστελλόριζο 25'

Ρόδος αεροδρόμιο : +30 22410-24571, 24551, 83400
Καστελλόριζο αεροδρόμιο : +30 22460 49250
Αθήνα αεροδρόμιο (Athens Elefterios Venizelos) : 210 3530000

Ακτοπλοικώς: Καταμαράν (1 φορά εβδομαδιαίως - 2.30', φέρυς (2 φορές εβδομαδιαίως - 3.45') από τη Ρόδο.  Υπάρχει και πλοίο της Blue Star Ferries (Τ/210-89.19.800, www.bluestarferries.gr) που αναχωρεί κάθε Δευτέρα από Πειραιά - διάρκεια ταξιδιού περίπου 20 ώρες.

Μπορεί κανείς να φτάσει στο Καστελλόριζο και μέσω Τουρκίας (Αεροδρόμιο Antalya ή Αεροδρόμιο Dalaman μέσω Κας)
Η παραθαλάσσια πόλη Κας βρίσκεται 2 ώρες με αυτοκίνητο από τα προαναφερόμενα αεροδρόμια.  Από εκεί υπάρχουν σχεδόν κάθε μέρα πλοιαράκια που περνάνε σε 20' απέναντι στο Καστελλόριζο.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Η βάρκα αποτελεί το μοναδικό μέσο μετακίνησης προς δυσπρόσιτες ακτές και σπηλιές, αλλά και για τα γειτονικά νησάκια Ρω, Άγιος Γεώργιο και Στρογγυλή.

 Η δημόσια συγκοινωνία διεξάγεται με ένα ταξί και ένα μικρό λεωφορείο - το τελευταίο μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού-, που εκτελούν το δρομολόγιο για το αεροδρόμιο. Το υπόλοιπο νησί εξερευνάται με τα πόδια, μέσω ενός δικτύου φυσικών μονοπατιών.

ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Το Καστελόριζο είναι ένα εξαιρετικό μέρος για καταδύσεις, ιστιοπλοΐα και ψάρεμα. Εκτός από αυτό,
απλά μπορείτε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε την ηρεμία και τη γαλήνη! Στο νησί γίνονται αρκετές παραδοσιακές εκδηλώσεις και πανηγύρεις.

Yachting & Ιστιοπλοία

Για τα σκάφη, λειτουργεί σταθμός ανεφοδιασμού στο λιμάνι του Καστελλόριζου. Το νησί δεν διαθέτει μαρίνα αλλά παρέχει ασφαλές αγκυροβόλι στο λιμάνι του.  Αξίζει να πάτε με σκάφος ως τα νησάκια της Ρω και της Στρογγυλής.

Τοπικές Γιορτές & Φεστιβάλ

  • Στις 13 Σεπτεμβρίου εορτάζετε η απελευθέρωση του Καστελόριζου με επίσημη δοξολογία και κατάθεση στεφάνων.
  • Το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία γίνετε στις 20 Ιουλίου. Την παραμονή είναι έθιμο να πέφτει ο κόσμος με τα ρούχα στη θάλασσα.
  • Στις 21 Μαΐου, πραγματοποιείται λιτανεία της εικόνας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που είναι οι πολιούχοι του νησιού..
  • Με κατάνυξη επίσης γιορτάζεται η Μεγάλη Εβδομάδα. Στήνεται τριήμερο πανηγύρι και γλέντι το Πάσχα με χορό και ολονύχτιο ξεφάντωμα.
  • Ο γάμος στο Καστελόριζο διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα εδώ και δεκαετίες. Η προετοιμασία ξεκινάει από την αρχή της
  • εβδομάδας του γάμου. Την Πέμπτη γίνονται τα "Μισουκάρφια" (γαρύφαλλα). Οι ελεύθερες κοπέλες μουλιάζουν γαρύφαλλα, τα οποία ράβουν με βελόνα και κλωστή και φτιάχνουν περιδέραια για τις ίδιες τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια. Την Παρασκευή γίνονται τα "Κρεβάτια" στο σπίτι των μελλόνυμφων.  Το Σάββατο το πρωί τα παιδιά του νησιού μαζεύουν βότανα από το βουνό και τα βάζουν σε καΐκι, με το οποίο αρμενίζουν στο λιμάνι του νησιού τραγουδώντας τραγούδια για τα βότανα. Το Σαββατόβραδο ανάβουν λιβάνι και θυμιάζουν τα ρούχα του γαμπρού και της νύφης, ενώ το νερό που έχει μείνει από το μούλιασμα των γαρύφαλλων χρησιμοποιείται για το λούσιμο των μελλόνυμφων. Τα βότανα μοιράζονται το ίδιο βράδυ σε όλο τον κόσμο.

Την Κυριακή τελείται η στέψη και ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι ανοιχτό για όλο τον κόσμο

 

Θαλάσσια σπορ

Δεν θα βρείτε στο νησί

Οικοτουρισμός

  1. Το Καστελλόριζο είναι εξαιρετικό μέρος για καταδύσεις, ιστιοπλοία και ψάρεμα. 

  2. Υπάρχουν μια σειρά από αξιοσημείωτες θαλάσσιες σπηλιές, συμπεριλαμβανομένης της Γαλάζιας σπηλιάς  που είναι πολύ μεγαλύτερη από τη συνονόματή του στο Κάπρι. Εξερεύνηση πραγματοποιήθηκε το 2006 από τα μέλη του Ελληνικού συλλόγου ΣΕΛΑΣ Σπηλαιολογία που αποκάλυψε κάθετα σπήλαια σε πολλά μέρη του νησιού.  Αυτή η πανοραμική θαλασσινή σπηλιά είναι επίσης γνωστή με το όνομα «τρύπα του Παραστά» ή «Φώκιαλη» - από τις φώκιες (Φώκαια) που ζουν μέσα - αποτελεί το πιο φαντασμαγορικό σπήλαιο της Μεσογείου. Βρίσκεται στην ΝΑ παραλιακή περιοχή του νησιού, έχει 75 μέτρα μήκος, 40μ πλάτος και ύψος 35μ, και η είσοδος είναι τόσο ψηλή όσο ένα μικρό καράβι - το οποίο μπορεί απλώς να περάσει μέσα από το άνοιγμα του σπηλαίου, όταν η θάλασσα είναι ήρεμη στο αυγή. Τα ήρεμα νερά της σπηλιάς μοιάζουν με ένα απέραντο γαλαζοπράσινο καθρέπτη με πάμπολλους ιριδισμούς, που είναι σαν να φωτίζουν αυτό το τεράστιο παραμυθένιο παλάτι, τους αμέτρητους σταλακτίτες και τα χιλιάδες αγριοπερίστερα με ένα ιδιαίτερα έντονο μπλε χρωματισμό.

  3. Το Καστελόριζο έχει χαρακτηριστεί βιολογικός παράδεισος, του οποίου οι οικολογικές ισορροπίες έχουν παραμείνει αδιατάρακτες.  Η πανίδα του νησιού παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον με μεγάλη ποικιλία αμφίβιων, ερπετών, εντόμων, πουλιών, ψαριών, μεταξύ των οποίων και της μεσογειακής φώκιας monachus monachus.  Το νησί έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000.
καστελλοριζο κοντινεσ εκδρομεσ

Το Καστελλόριζο μπορεί να συνδυαστεί πολύ εύκολα με διακοπές στη γειτονική Ρόδο μιάς και πρέπει κανείς να περάσει από 'κει για να φτάσει Καστελλόριζο  Επίσης μπορείτε να πάτε στα νησάκια Ρω και Στρογγυλή όπως επίσης και το γειτονικό Κας της Τουρκίας.  Εκεί βέβαια θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το ταξιδιωτικό πρακτορείο μία μέρα πριν και να έχετε μαζί σας το διαβατήριό σας.

καστελλοριζο χαρτησ
From Address: To: