Κάλυμνος -

Το νησί των αντιθέσεων

καλυμνοσ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ταξιδιωτικεσ πληροφοριεσ


Η Κάλυμνος είναι το τέταρτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου και βρίσκεται ανάμεσα στα νησιά της Κω και της Λέρου. Πρόκειται για ένα μαγευτικό νησί με πληθυσμό περίπου 12,000 κατοίκων, οι περισσότεροι εκ των οποίων διαμένουν στην πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι του νησιού, Πόθια.

Γενικά ορεινό και βραχώδες νησί με εύφορες κοιλάδες όπου και βρίσκονατι οι δύο μεγαλύτεροι οικισμοί του νησιού : η Πόθια και το Βαθύ.
Η Κάλυμνος έχει συνολικό έκταση 110,581 τ.χλμ, ακτογραμμή 69 χιλιομέτρων και περιβάλλεται από πολλά νησάκια.  Μία επίσκεψη στην Κάλυμνο μπορεί άνετα να συνδυαστεί με εκδρομές στα γειτονικά νησάκια της Τελένδου και της Ψερίμου, ιδανικά για κολύμπι και ψάρεμα.

Η Κάλυμνος είναι παγκοσμίως γνωστή ως το 'νησί των σφουγγαράδων' καθώς η θάλασσα πάντα υπήρξε κυρίαρχο στοιχείο στη ζωή των ντόπιων.    Το νησί είναι ορεινό - όλη η δυτική ακτογραμμή είναι στην ουσία ένας βραχώδης 'γκρεμός' και στα παλαιότερα χρόνια αυτό ώθησε τον τοπικό πληθυσμό στην αλιεία σφουγγαριών για την επιβίωσή τους.

Σήμερα η Κάλυμνος, χάρη σε αυτό το ορεινό/βραχώδες έδαφός της, είναι γνωστή στους ορειβάτες όλου του κόσμου χάρη στην καλή ποιότητα του πετρώματος και στο ήπιο κλίμα της.  Συνάμα όμως είναι γνωστή και σε όσους ασχολούνται με καταδύσεις λόγω της μεγάλης καθαρότητας των νερών που πολλές φορές έχουν αποκαλύψει μία σπηλιά ή και παλιά ναυάγια.

Κάστρα, απομεινάρια φρουρίων, αρχαιολογικά ευρήματα και παλαιές εκκλησίες μαρτυρούν τη συνεχή παρουσία της Καλύμνου μέσα στους αιώνες στον Αιγαιοπελαγίτικο χώρο.  Οι φυσικές ομορφιές της Καλύμνου - σπηλιές, παραλίες - την καθιστούν ιδανική επιλογή τόσο για οικογένειες όσο και για μεμονωμένες διακοπές.   Μην παραλείψετε να γευθείτε τους νόστιμους ψαρομεζέδες - η Κάλυμνος φημίζεται γι'αυτούς!

 KΑΛΥΜΝΟΣ - ΣΠΟΓΓΑΛΙΕΙΑ

Η σπογγαλιεία υπήρξε για πολλά χρόνια η κυριότερη και μία από τις λίγες πηγές εισοδήματος όλων των Καλύμνιων, αποφέροντας πλούτο στο νησί και κάνοντάς το παγκοσμίως γνωστό.  Οι Καλύμνιοι 'ψάρευαν' σφουγγάρια από το γειτονικό νησάκι της Ψερίμου μέχρι και τα παράλια της Αφρικής.  Τα πρώτα χρόνια η σπογγαλιεία γινόταν χωρίς στολή (ελεύθερη κατάδυση με τη χρήση μεγάλης πέτρας γνωστής ως 'καμπανελόπετρας' και με καμάκι).  Μετέπειτα εισήχθη η 'μηχανή' και η στολή κατάδυσης.  Μιλώντας με τους ντόπιους θα μάθετε πολλές συγκητικές ιστορίες σχετικά με τη ζωή των σφουγγαράδων και τις κακουχίες που πέρασαν.

καλυμνοσ ιστορια | αξιοθεατα | μουσεια

Ιστορία

Η Μυθολογία μας λέγει ότι η Κάλυμνος πήρε το όνομά της από τον Τιτάνα Κάλυδνο, ο οποίος ήταν γιος της Γαίας και του Ουρανού.  Η Κάλυμνος κατοικείται από την προ-Μινωϊκή εποχή. Οι πρώτοι κάτοικοι πιθανόν να ήρθαν στις αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ. και να πιθανολογείται ότι ήταν Κάρες. Η Κάλυμνος συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο. Οι Αχαιοί εγκαταστάθηκαν εδώ μετά τον Τρωικό Πόλεμο.

Η μετέπειτα ιστορία της είναι κοινή για όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου: Κατά τον 5ο αιώνα η Κάλυμνος ανήκε στην Αθηναϊκή συμμαχία εναντίον των Περσών, στη συνέχεια την κατέλαβαν οι Μακεδόνες, και στον 2ο αιώνα π.Χ. ήρθαν οι Ρωμαίοι . Το 535 μ.Χ. συνέβη ένας σεισμός που χώρισε την Κάλυμνο από την Τέλενδο.  Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ένας από τους διαδόχους του, ο Πτολεμαίος ο 1ος της Αιγύπτου, ανέλαβε την εξουσία όλης της Δωδεκανήσου.  Οι κάτοικοι του συμπλέγματος ήταν οι πρώτοι Έλληνες που έγιναν Χριστιανοί επειδή οι Απόστολοι Παύλος και Ιωάννης περάσανε από εκεί για να διδάξουν τη θρησκεία τους.

Κατά τη διάρκεια των Βυζαντινών χρόνων η Κάλυμνος ήταν ένα ισχυρό νησί όπως και όλα τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου έως και περίπου τον 7ο αιώνα μ.Χ. οπότε και άρχισαν να προσελκύουν διάφορους κατακτητές λόγω της στρατηγικής τους θέσης.

Τον 14ο αιώνα οι Ιππότες του Τάγματος του Αγ. Ιωάννη κυριάρχησαν στα Δωδεκάνησα και κατά συνέπεια και στην Κάλυμνο. Ακολούθησαν οι Τούρκοι το 1522 έως και το 1912 οπότε και κατέλαβαν το νησί οι Ιταλοί.  Όταν οι Ιταλοί παραδόθηκαν, οι Άγγλοι πήραν τα ινία μέχρι που το 1947 η Κάλυμνος οριστικά πιά απελευθερώθηκε και όπως και όλα τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα ενώθηκε στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος.

Μουσεία

  • Αρχαιολογικό Μουσείο - ανάμεσα στα πολλά εκθέματα, θαυμάστε τα αγάλματα της γνωστής 'Κόρης της Καλυμνου' και του μοναδικού Κούρου που δεν είναι γυμνός και χρονολογείται στο 530 π.Χ. (Αγία Τρίαδα, Πόθια τηλ. : 22430 61500).
  • Ναυτικό Μουσείο - αφιερωμένο στη ναυτική ζωή (Πόθια, τηλ 22430 51361)
  • Μουσείο Θαλάσσιας ζωής "Βαλσαμίδη" - πρόκειται για ιδιωτική συλλογή όπου θα θαυμάσετε όλων των ειδών θαλάσσιων ευρημάτων - από τερατόμορφα ψάρια από τα μεγαλύτερα βάθη της θάλασσας έως Γερμανικά όπλα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Βλυχάδια - τηλ 22430 22156)
  • Το παραδοσιακό Καλύμνικο σπίτι - πρόκειται για μία λαογραφική έκθεση που φιλοξενείτε σε ένα αναπαλαιωμένο παραδοσιακό Καλύμνικο σπίτι όπου θα δείτε τοπικές παραδοσιακές φορεσιές καθώς και καθημερινά χρηστικά αντικείμενα.  Βρίσκεται στο δρόμο προς Αγ. Σάββα, στην περιοχή Αγία Τρίαδα, Πόθια.  Ώρες λειτουργίας: 8:30 - 14:00 (τηλ. 22430 61500)

Αξιοθέατα

Τα κάστρα της Καλύμνου παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον - το νησί όμως έχει πολλά αξιοθέατα και αρχαιολογικά ευρήματα να επιδείξει στον επισκέπτη.

  • Mεγάλο Κάστρο ή Παλαιοχώρα – είναι του 11ου αιώνα και είναι ένα από τα τέσσερα μεσαιωνικά κάστρα της Καλύμνου (τα άλλα τρία είναι το Κάστρο της Χρυσοχεριάς, το Πέρα Κάστρο (απέναντι από το Μεγάλο Κάστρο) και το Καστέλλι (στη ΒΔ πλευρά του νησιού).  Επίσης υπάρχει και ο Βυζαντινός οχυρωμένος οικισμός του Αγίου Κωνσταντίνου στο απέναντι νησάκι της Τελένδου.

  • Κάστρο Χρυσοχεριάς ή Πέρα Κάστρο (στο μέσο της διαδρομής μεταξύ Χώρας και Πόθιας) - Ο χώρος βρίσκεται συνεχώς σε χρήση από τη Νεολιθική εποχή. Λόγω θέσης ηγεμονεύει από φυσικό ύψωμα τη Χώρα και την Πόθια. Στα χρόνια της Ιπποτοκρατίας, εξαιτίας των κλιμακούμενων τουρκικών επιθέσεων στα νησιά, ο διοικητής των νησιών Κω, Καλύμνου, Λέρου και Νισύρου, Ιππότης Fantino Quirini μετά τπό διαταγή του Μεγάλου Μάγιστρου Jean Bonpart de Lastic υποχρέωσε τους κατοίκους να χτίσουν ένα νέο, προσωπικό κάστρο. Αποτελείται από περιμετρικό τείχος, δύο κυκλικούς πύργους, δύο εισόδους, και ένα προτείχισμα. Στο εσωτερικό τα λίγα οικοδομήματα διατηρούνται σε καλή κατάσταση: Μία ορυκτή και κτιστή αποθήκη τροφών, δύο εκκλησάκια, το νεότερο του Αγίου Γεωργίου και το παλαιότερο της Παναγίας. Το Κάστρο εγκαταλείφθηκε οριστικά στα τέλη του 15ου αι., εξαιτίας των αδιάκοπων επιδρομών των Τούρκων, επειδή λόγω του μικρού μεγέθους του δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του πληθυσμού και κυρίως επειδή το Μεγάλο Κάστρο της Χώρας ήταν έτοιμο στα 1495.
    Τρεις πετρόχτιστοι ανεμόμυλοι (ΒΑ του Κάστρου) - ορατοί από το λιμάνι, αποτελούν το "σήμα κατατεθέν" της Καλύμνου.

  • Παλαιοχριστιανική νεκρόπολη (Τέλενδος, 500μ ΝΔ οικισμού Θολάρια) - Παλαιοχριστιανικό νεκροταφείο΄από υπέργεια ταφικά οικοδομήματα από τα οποία σήμερα διατηρούνται εννιά.

  • Οικισμός του Κάστελλα (Βαθύ, βόρεια θέσης Μετόχι) - Σημαντικός αρχαίος οικισμός πενήντα περίπου κτισμάτων ποικίλων διαστάσεων, ορθογώνιας κάτοψης. Η κατοίκηση του χώρου αρχίζει κατά τους προϊστορικούς και φτάνει μέχρι τους κλασικούς χρόνους. Εξαιρετικά ευρήματα μαρτυρούν ότι οι κάτοικοι του Κάστελλα, πιθανώς Κάρες, διατηρούσαν εμπορικές σχέσεις με τα μικρασιατικά παράλια και τα γύρω νησιά. Ο οικισμός εγκαταλείπεται απότομα μετά από επιδρομή το α' μισό του 5ου αι. π.Χ. Στο ανώτερο τμήμα του βρισκόταν ίσως κάποιο ιερό ή κατοικία του άρχοντα του οικισμού, ενώ δεν υπάρχουν ίχνη οχυρώσεων.

  • Οχυρωμένη ακρόπολη του Έμπολα (Βαθύ - μέσα του 4ου αι. π.Χ.) - Διατηρείται επιβλητικό ισοδομικό τείχος, που σχηματίζει οχυρό χώρο με μεγάλη πύλη στα ανατολικά.

  • Λόφος Περιστεριάς (Βαθύ, απέναντι από το Δασκαλιό) - Αρχαιολογικός χώρος μεγάλης σημασίας. Στο χώρο υπήρχε προϊστορικός οικισμός, όπως αποδεικνύουν τα επιφανειακά ευρήματα (θραύσματα οψιανών, όστρακα αγγείων, λίθινα εργαλεία κ.α.). Τα αρχαιότερα ανήκουν στο τέλος της Νεολιθικής Περιόδου, ενώ η κατοίκηση συνεχίζεται μέχρι τους πρώτους ιστορικούς χώρους. Η ονομασία του προέρχεται από το ομώνυμο σπήλαιο στην πλαγιά του.

  • Παλαιοχριστιανικός οικισμός της Ρίνας (Βαθύ, λιμάνι Ρίνας) - Πυκνός οργανωμένος οικισμός που άκμασε τον 5ο-6ο μ.Χ. αι. και πιθανώς εγκαταλείφθηκε εξαιτίας απανωτών Αραβικών επιδρομών. Περιλαμβάνει επτά παλαιοχριστιανικούς ναούς, αξιόλογες οικίες, και δεξαμενές (τοποθεσία Ελληνικά). Ο οικισμός επανατοποθετήθηκε τον 10ο αι., όπως φανερώνει η ανέγερση του ναϋδρίου της Κοίμησης της Θεοτόκου και του Αγίου Κηρύκου. Φαίνεται ότι σημειώθηκε αναγέννηση στην περιοχή, όπως μαρτυρούν οι πολλοί τοιχογραφημένοι βυζαντινοί ναοί.

  • Ακρόπολη Πόθιας (βόρεια της Πόθιας) - Διακρίνονται μόνο τα θεμέλιά αρχαίου οχυρού της Ελληνιστικής Περιόδου χτισμένου σε βραχώδη περιοχή. Οι ορθογωνιασμένοι λίθοι του ενσωματώθηκαν σε νεότερες οικίες της Πόθιας.

  • Δάμος (Δάμος = Δήμος στα Δωρικά - βόρεια του δρόμου Χώρα-Ελιές) - Πλούσιος αρχαίος οικισμός που έφτασε στο απόγειο της ακμής του τους Πρώιμους Ελληνιστικούς έως και τους Ύστερους Ρωμαϊκούς χρόνους. Ανάμεσα στα καλά διατηρημένα κτίσματα ξεχωρίζουν ερείπια μεγάλου συγκροτήματος λουτρώνα, πλακόστρωτος κλιμακωτός δρόμος, οικίες, εργαστήρια, λαξευτά πηγάδια, ίχνη ισοδομικού τείχους, λαξευτοί και θαλαμοειδείς τάφοι με πολύτιμα κτερίμσατα και άλλα ευρήματα.

  • Ιερό Δηλίου Απόλλωνα (ΝΑ του Δάμου, περιοχή Πηγάδια) - Ο χώρος αποτελούσε τον επισημότερο και σπουδαιότερο τόπο λατρείας της αρχαίας Καλύμνου και λειτουργούσε ως πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο των Καλυμνιακών δήμων και φυλών. Πλούσια ευρήματα, όπως επιγραφές, βάσιες αγαλμάτων, ειδώλια, σπασμένα πήλινα αγγεία κ.ά. αποδεικνύουν τη λατρευτική χρήση του χώρου από τις αρχές της 1ης π.Χ. χιλιετίας (Γεωμετρική Περίοδος) αδιάκοπα έως την Παλαιοχριστιανική Εποχή. Το Ιερό αποκτά μνημειακά οικοδομήματα λατρευτικού και πολιτικού χαρακτήρα τον 4ο και 3ο π.Χ. αιώνα.

  • Ναός Δηλίου Απόλλωνα (4ος αι. π.Χ.) - Ιωνικού ρυθμού, κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου από μάρμαρο. Οι κίονες του σώζονται στο ναό της Παναγίας της Κεχαριτωμένης στη Χώρα, ενώ βάσεις και άλλα αρχιτεκτονικά μέλη χρησιμοποιήθηκαν στον ερειπωμένο παλαιοχριστιανικό ναό του "Χριστού της Ιερουσαλήμ". Μεταξύ 391-435 μ.Χ. καταστρέφεται ο ναός και το Ιερό και στη θέση του, με υλικό από τα οκοδομήματά του, αναγείρονται πρώτα ο ναός Χριστός της Ιερουσαλήμ και λίγο αργότερα η Αγία Σοφία η Ευαγγελίστρια.

  • Χριστός της Ιερουσαλήμ (5ος αι. μ.Χ.) - Τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική κτισμένη με αρχαίο οικοδομικό υλικό από τον Ιωνικό Ναό του Δηλίου Απόλλωνα. Σύμφωνα με την παράδοση το ναό έκτισε η Αγία Ελένη ή ο Αρκάδιος κατά την επιστροφή τους από την Ιερουσαλήμ. Έχει αποκαλυφθεί ωραίο ψηφιδωτό στο νότιο κλίτος παρόμοιο με ψηφιδωτά βασιλικών της Κω. Ο ναός καταστράφηκε στα μέσα του 6ου ειώνα από σεισμό και επισκευάστηκε άμεσα αλλά εγκαταλείφθηκε οριστικά τον 7ο αιώνα εξαιτίας των Αραβικών θαλάσσιων επιδρομών.

  • Αγία Σοφία ή Ευαγγελίστρια (κοντά στο Χριστό της Ιερουσαλήμ, τέλη 5ου ή αρχές 6ου μ.Χ. αι ) - Επιβλητικός τρίκογχος ναός που καταστράφηκε από τον σεισμό του 554μ.Χ. και επισκευάσθηκε στη συνέχεια. Εγκαταλείπεται οριστικά τον 7ο αιώνα, ενώ την Υστεροβυζαντινή περίοδο ανεγείρεται μπροστά από την αψίδα του Ιερού Βήματος παρεκκλήσιο ερειπωμένο σήμερα. Οι ανασκαφές δεν αποκάλυψαν πλήρως το ναό. Από τον εσωτερικό διάκοσμο σώζονται εντυπωσιακά πολύχρωμα ψηφιδωτά δαπέδου.

  • Καστέλλι (στην ομώνυμη περιοχή) - Βυζαντινό φρούριο για τον έλεγχο της θάλασσας ανάμεσα στην Κάλυμνο και την Τέλενδο, σε περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους. Το φρούριο (σε χρήση μέχρι τον 9ο ή και τον 10ο αιώνα), σε εξαιρετική στρατηγική θέση, αξιοποιεί τη φυσική διαίρεση του υψώματος σε δύο ανισοϋψή επίπεδα, έτσι ώστε να αμύνεται σε επιθέσεις από στεριά και θάλασσα. Στο εξωτερικό τείχος ανοίγονται πύλες ενώ η παροχή νερού διασφαλίζεται από υδατοδεξαμενές.

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  • Το παλιό καρνάγιο - ένα από τα τελευταία της Ελλάδας και βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Πόθιας.  Αξίζει να το επισκεφθείτε.
  • Τις μονάδες επεξεργασίας σφουγγαριών. Οι ιδιοκτήτες τους θα σας ξεναγήσουν και θα σας εξηγήσουν τα στάδια επεξεργασίας του φυσικού σφουγγαριού.
  • Τις ιαματικές πηγές στα Θέρμα στην άκρη του λιμανιού της Πόθιας.  Ενδείκνονται κυρίως για ρευματοπάθειες και αρθρίτιδες.  Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε το Δήμο Καλύμνου τηλ. 22430 59141.
καλυμνοσ ΧΩΡΙΑ & ΟΙΚΙΣΜΟΙ

Από το λιμάνι της Πόθιας ο δρόμος προς τα Ανατολικά οδηγεί στο Βαθύ με την καταπράσινη κοιλάδα του και το Σπήλαιο του Δασκαλιού.  Ένας δεύτερος δρόμος ακολουθεί τη δεντρόφυτη κοιλάδα της Πόθιας.  Η δυτική πλευρά της Καλύμνου είναι πιο ευκολοπροσβάσιμη και είναι προστατευμένη από το νησάκι της Τελένδου με το οποίο υπάρχει συνεχής σύνδεση μέσω Μυρτιών. 

Πόθια

Φτάνοντας στο λιμάνι που είναι και πρωτεύουσα του νησιού, ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται την βραχώδη και ορεινή φύση της Καλύμνου.  Τα Πόθια είναι αμφιθεατρικά χτισμένα γύρω από το λιμάνι όπου δεκάδες εστιατόρια, ουζερί και καταστήματα αποκαλύπτουν την άλλη όψη της Καλύμνου που είναι ένα νησί γεμάτο ζωή και δράση!  Στα δεξιά της πόλης θα δείτε το παλαιό Ιταλικό αρχηγείο πίσω απ'το οποίο βρίσκεται η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, η Μητρόπολη της Καλύμνου.  Άλλη μία πανέμορφη εκκλησία είναι αυτή του Αγίου Νικολάου.  Θα επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο, το Νατυικό μουσείο, το Μοναστήρι του Αγίου Σάββα.

Βαθύ

Τα τουριστικά θέρετρα της Καλύμνου είναι το Βαθύ στην ανατολική πλευρά του νησιού κρυμμένο μέσα σε ένα βαθύ όρμο και σχεδόν αόρατο εάν περνάτε με το καραβάκι. Το Βαθύ είναι η πιο πράσινη περιοχή της Καλύμνου - κρυμμένα πίσω από λεμονιές και πορτοκαλιές υπάρχουν πολλές εκκλησίες με ξεχωριστές τοιχογραφίες.  Μπορείτε να επισκεφθείτε τη Κυρά Χωστή και το εκκλησάκι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ ή τα απομεινάρια αρχαίων φυλακών.  Μόλις λίγα χρόνια πριν από την ανάπτυξη του τουρισμού, το Βαθύ ήταν ένα μικρό χωριό αγροτών και ψαράδων όπως και πολλά άλλα ψαροχώρια στα ελληνικά νησιά που σήμερα είναι πρωτοκλασάτοι προορισμοί για διακοπές!  Το Βαθύ διακρίνεται για το στενό και γραφικό του λιμανάκι που είναι γνωστό και ως το Στενό της Ρήνας.  Προσφέρει φυσικό καταφύγιο για τα σκάφη και τα ιστιοπλοικά που ταξιδεύουν το Αιγαίο.

Πάνορμος-Μυρτιές-Μασούρι

Τα παραθαλάσσια χωριά Πάνορμος, Μυρτιές και Μασούρι βρίσκονται στην δυτική πλευρά της Καλύμνου και ξεχωρίζουν για τις βοτσαλωτές τους παραλίες αλλά και την έντονη νυχτερινή ζωή!  Ο Πάνορμος αξίζει την επίσκεψή σας καθώς βρίσκεται σε καταπράσινη τοποθείσα με πεύκα και ευκάλυπτους.  Κατοικήθηκε από τα αρχαία χρόνια όταν το μέρος ήταν γνωστό για τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής.  Με αφετηρία τον Πάνορμο σε λίγα λεπτά θα βρεθείτε να κολυμπάτε στα πεντακάθαρα νερά της παραλίας στο Μασούρι. Εάν παρατείνετε τη διαμονή σας μέχρι το βραδάκι θα έχετε την ευκαιρία να γευθείτε την Κάλυμνος "by night"! Τα μπαράκια προσφέρουν άφθονη διασκέδαση και χορό μέχρι πρωίας!

Το Μασούρι βρίσκεται ΒΔ της Καλύμνου δίπλα στις Μυρτιές.  Είναι η πιο τουριστικά ανεπτυγμένη περιοχή του νησιού με πολλά ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα.  Οι Μυρτιές είναι πολύ κοντά στη Τέλενδο με την οποία συνδεόταν η Κάλυμνος μέχρι που ένας σεισμός τα χώρισε.  Από τις Μυρτιές μπορείτε να πάρετε καραβάκι (πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρα) προς Τέλενδο όπως και για τη Λέρο από το λιμάνι του Ξηρόκαμπου στις 13:00.

Άλλο ένα απομακρυσμένο χωριό της Καλύμνου είναι ο Άγιος Πέτρος στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Το μικρό αυτό χωριό έχει μόνο λίγους κατοίκους και μια μικρή ταβέρνα. Πολύ πρόσφατα φτιάχτηκε ένας δρόμος που συνδέει τον Αι Πέτρο με την Πόθια. Το χωριό έχει μια μικρή παραλία και είναι ιδανικός τόπος για την ψάρεμα και καταδύσεις.
Η Ψέριμος είναι ένα μικρό νησάκι ανάμεσα στην Κάλυμνο και την Κω, υπάρχουν εδώ μερικές ωραίες παραλίες και ταβέρνες. Υπάρχουν καθημερινές εκδρομές για την Ψέριμο από την Κάλυμνο και είναι μια καλή ιδέα για μια ημερήσια εκδρομή.

Kαλυμνοσ παραλιεσ

Οι μόνες αμμουδερές  παραλίες στην Κάλυμνο είναι αυτές που βρίσκονται στη δυτική πλευρά του νησιού.  Οι παραλίες στις Μυρτιές και το Μασούρι είναι πολύ δημοφιλής αλλά θα ευχαριστηθείτε και τις βοτσαλωτές παραλίες του Αργινώντα και του Αγίου Πέτρου.  Στην Κάλυμνο υπάρχει επίσης η παραλία γυμνιστών Paradise.

  • Αμμουδερές παραλίες :  η οργανωμένη παραλία Μασούρη, η παραλία της 'νεολαίας' στο Καντούνι με τα πολλά beach bars και ακριβώς δίπλα της η πιο ήσυχη και κατάλληλη για οικογένειες παραλία Λινάρια που διαθέτει πολλές ψαροταβέρνες.
  • Βοτσαλωτές παραλίες :  η ήρεμη παραλία του Πλατύ Γιαλού (Βόρεια της παραλίας Καντούνi), η ρηχή παραλία στις Μυρτιές (κοντά στο Μασορύι), η εναλλακτική παραλία του Εμπορειού (24 χλ βόρεια της Ποθιάς) με τα πλατάνια και της - είναι ιδανική παραλία για windsurf και kitesurf.  Τέλος η απομονωμένη παραλία του Αργυνώντα (16χλ ΒΔ της Πόθιας).
  • Για βουτιές πηγαίνετε στα Θέρμα, την κοντινότερη παραλία της πόλης (2 χλμ) που είναι οργανωμένη, έχει ντόκο και βαθιά νερά.
  • Οι παραλίες Αλμυρές, Καμπί και Δασώντας είναι ανέγγιχτες παραλίες με αρμυρίκια και λεπτό βότσαλο στ' ανατολικά της Καλύμνου.  Προσβάσιμες μόνο με σκάφος.

χρησιμεσ πληροφοριεσ

Γενικές Πληροφορίες

  • Αεροδρόμιο
  • Λεωφορεία, Taxis, ενοικιάσεις αυτοκινήτων/μηχανών/ποδηλάτων
  • Νοσοκομείο
  • Γραφείο τουριστικών πληροφοριών (Πόθια)
  • Αυτόματα πλυντήρια
  • WiFi cafes
  • Οδοντιατρεία

Tηλέφωνα

  • Κωδικός: 22430
  • Δημαρχείο : 59143
  • Κέντρο Υγείας: 22166 & 28851
  • Αστυνομία : 29560 & 29301
  • Λιμενικές Αρχές : 29304
  • Σταθμός ταξί (Πόθια) : 50300
  • Αεροδρόμιο : 59370
  • Γραφείο πληροφοριών αναρρίχησης: +30 22430 59445
  • Συμβατικά Ferries Κως-Κάλυμνος (ANEM Ferries): +30 22420 59124 / 59027
  • Ταχύπλοα Κως-Κάλυμνος Ferries (ANEK Ferries): +30 22430 29612
καλυμνοσ προσβαση

Η Κάλυμνος είναι προσβάσιμη αεροπορικώς και ακτοπλοϊκώς.  Το αεροδρόμιό της εξυπηρετεί εσωτερικές πτήσεις.

Αεροπορικώς :   Olympic Air  - διάρκεια ταξιδιού από  Athens Elefterios Venizelos της Αθήνας 50'.  Ο αερολιμένας Καλύμνου, βρίσκεται στην περιοχή Άργος, σε απόσταση 10-15 λεπτά από την Πόθια. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 50 λεπτά.  Εναλλακτική λύση για να προσεγγίσετε αεροπορικά την Κάλυμνο, αποτελεί η πτήση έως τη γειτονική Κω.  Από εκεί αναχωρούν πλοία από το Μαστιχάρι προς την Κάλυμνο (λιγότερο από 1 ώρα).

Μπορείτε να βρείτε δρομολόγια έως το αεροδρόμιο της Κω και κατόπιν να χρησιμοποιήσετε Ταχύπλοο ή Συμβατικό Ferry Boat από το Μαστιχάρι, το οποίο μπορείτε να προσεγγίσετε απ'ευθείας από τον Διεθνή Αερολιμένα Κω με TAXI ή λεωφορείο. Το ταξίδι με πλοίο από το Μαστιχάρι μέχρι την Κάλυμνο, κυμαίνεται από 20 έως 45 λεπτά, ανάλογα με το μέσο που θα χρησιμοποιήσετε.

  • Kos-Kalymnos Ferries (ANEM Ferries): +30 22420 59124 / 59027
  • Kos-Kalymnos Ferries (ANEK Ferries): +30 22430 29612
  • Κρατικός Αερολιμένας Καλύμνου     22430 59370     
  • Γραφεία Olympic Air     22430 59302, 22430 59303,  22430 59376

Ακτοπλοϊκώς : Διάρκεια ταξιδιού με Blue Star Ferries 12 ώρες από Πειραιά.  Η Κάλυμνος συνδέετε επίσης με άλλα νησιά μέσω καταμαράν όπως με την Αστυπάλαια, τους Λειψούς, τη Νίσυρο, Ρόδο, Κω, Σύμη, Πάτμο, Τήλο και Σάμο.

Πλοία για το νησί ξεκινούν από τον Πειραιά για απ'ευθείας προσέγγιση, αλλά και από την Κω ή το Μαστιχάρι σε περίπτωση που επιλέξετε να ταξιδέψετε μέσω Κω. Η διάρκεια του ταξιδιού από τον Πειραιά είναι 10 έως 12 ώρες με συμβατικά πλοία, ανάλογα τις ενδιάμεσες στάσεις.
Αυτή τη στιγμή δύο εταιρίες εξυπηρετούν τη γραμμή Πειραιάς - Κάλυμνος. Η Blue Star Ferries με το πλοίο "Διαγόρας" και η ANEK με το πλοίο "Ιεράπετρα". Η Blue Star Ferries, εξυπηρετεί επίσης με το πλοίο "Διαγόρας" τη γραμμή Θεσσαλονίκη - Κάλυμνος, με ενδιάμεσους σταθμούς το Σιγρί Μυτιλήνης, την Χίο, και το Καρλόβασι της Σάμου.

Η Κάλυμνος συνδέετε με την Κρήτη, την Αμοργό και τη Νάξο.

Το πλοίο 'ΚΑΛΥΜΝΟΣ' είναι ένα μικρό (Sea Line Anek) με βάση την Κάλυμνο και συνδέει καθημερινά τη Κάλυμνο με τη Λέρο, τους Λειψούς, τη Πάτμο, τους Αρκιούς, το Αγαθονήσι, την Αστυπάλαια και τη Σάμο.

τοπικεσ μετακινησεισ

Τα τοπικά λεωφορεία συνδέουν την Πόθια με κάποιες παραλίες καθώς και με τους οικισμούς Μυρτιές, Μαούρσι, Βαθύ και Εμπορειός.  Υπάρχουν ταξί, ενοικιάσεις αυτοκινήτων/μηχανών/ποδηλάτων.  Συνιστάται η χρήση μεταφορικού μέσου για να καλύψετε τις αποστάσεις.

Kαλυμνοσ δραστηριοτητες

Yachting & Ιστιοπλοία

Μπορείτε να αγκυροβολήσετε στο λιμάνι όπου θα είστε προφυλαγμένοι από τους ανέμους και τις καιρικές συνθήκες.  Άλλα καλά αγκυροβόλια είναι το λιμανάκι της Ρήνας στον φυσικό κόλπο στο Βαθύ καθώς επίσης και ο Αργυνώντας, ο Εμπορειός και ο Μελιτσαχάς για σκάφη που δεν ξεπερνούν όμως τα 6-7 μέτρα μήκος.

Στα Πόθια και στο Βαθύ θα βρείτε περιορισμένες επιλογές ανεφοδιασμού - καλό είναι να έχετε επικοινωνήσει με κάποιο βενζινάδικο. 

Τοπικές Γιορτές & Φεστιβάλ

  • Η Εβδομάδα του Σφουγγαριού είναι μία ετήσια γιορτή για αυτόν τον Καλύμνικο 'θησαυρό της θάλασσας΄.
  • Στις 23 & 24 Ιουνίου του Άη Γιάννη με χορούς πάνω από φωτιές
  • Στις 20 Ιουλίου το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία
  • Στις 26 & 27 Ιουλίου του Αγίου Παντελεήμονος
  • Τέλος, οι εορτασμοί του Αγίου Πάσχα έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στην Κάλυμνο ειδικά την ημέρα της Αναστάσεως που φωτίζεται ο ουρανός και όλο το νησί από τις ανατινάξεις που προκαλούνται από εκρήξεις δυναμίτη που τοποθετούν οι ντόπιοι στις πλαγιές των βουνών.

Θαλάσσια Σπορ

Στην Κάλυμνο θα βρείτε πολλές εγκαταστάσεις που προσφέρουν θαλάσσια σπορ καθώς και σχολές κατάδυσης.

Οικοτουρισμός

Αναρρίχηση : Η ποικιλομορφία των ακτών, των απόκρημνων βράχων και το ήπιο κλίμα καθιστούν το νησί αυτό ιδανικό μέρος για τους αναρριχητές. Η Κάλυμνος όμως απο τους περισσότερους αναρριχητές κρίνεται ως πληρέστερος προορισμός. Ο ασβεστόλιθος, η αναρρίχηση στους σταλακτίτες, τα πολλά σπήλαια συνέβαλαν στο να χαρακτηριστεί η Κάλυμνος ως μία από τις πιο όμορφες τοποθεσίες «του κόσμου των αναρριχητών».

Πεζοπορία :  Η Κάλυμνος διαθέτει ένα πολύ σημαντικό δίκτυο χαρτογραφημένων μονοπατιών για τους λάτρεις της πεζοπορίας αλλά και για όσους θα ήθελαν απλά να απολαύσουν τη φύση.  Μπορείτε να προμηθευτείτε χάρτη αυτών των διαδρομών σε μεγάλη κλίμακα 1:25.000) καθώς και πλήρεις περιγραφές των διαδρομών αυτών από το Kalymnos Hiking Map by Terrain - κυκλοφορεί ευρέως στο Μασούρι.

Ψαροντούφεκο :  Οι βραχώδεις ακτές της Καλύμνου και της Τελένδου αποτελούν άριστους ψαρότοπους!

Καταδύσεις :  Η πρώτη κρατική σχολή κατάδυσης ιδρύθηκε στην Κάλυμνο εφόσον οι Καλύμνιοι φημίζονται για την σπογγαλιεία και την αγάπη τους προς τη θάλασσα.  Ο βυθός της Καλύμνου είναι πλούσιος σε ναυάγια τα οποία μπορείτε να εξερευνήσετε  με τη βοήθεια και καθοδήγηση των καταδυτικών κέντρων που υπάρχουν στο νησί. Παρόλο που η ελεύθερη κατάδυση απαγορεύεται, στην Κάλυμνο σας δίνεται η δυνατότητα αυτή. Πριν αφεθείτε στο μαγευτικό βυθό, επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό στα καταδυτικά κέντρα.  Οι περιοχές που προτιμούν συχνότερα είναι:

  •     Η περιοχή Θέρμα – Πιθάρι. Με μήκος ακτογραμμής περίπου12 χιλιόμετρα.
  •     Το πρώτο Καταδυτικό Πάρκο της Ελλάδας.
  •     Οι δύο σπογγοκαλλιέργειες, στο Καστέλλι και στο Καμπί.

Στο βυθό της Ψερίμου υπάρχει σε 20 μέτρα βάθος ένα ναυάγιο. Το οποίο λόγω θαλασσοταραχής προσέκρουσε στα βράχια.  Επίσης για καταδύσεις προσφέρεται το απέναντι νησί, Πλάτη. Όπου βρίσκονται βυθισμένα δύο γερμανικά πλοία, από το 1944.

Σπήλαια :  Η Κάλυμνος διαθέτει πολλά σπήλαια με εξαιρετικής ομορφιάς σταλαγμίτες και σταλακτίτες.  Ευρήματα μαρτυρούν ότι κατά την αρχαιότητα πολλά από τα σπήλαια αυτά χρησιμοποιόντουσαν ως τελετουργικοί χώροι.  Δυστυχώς μόνο 2 από τα σπήλαια της Καλύμνου είναι επισκέψιμα.

  • Σπήλαιο Κεφαλά - Δωρεάν είσοδος, ΝΔ της Πόθιας, πρέπει οπωσδήποτε να φέρετε δικούς σας φακούς, προσβάσιμο από το δρόμο, υπάρχει φύλακας.
  • Σπήλαιο Δασκαλιό – Λιμανάκι Ρήνας, προσβάσιμο μόνο από τη θάλασσα και μετά από ανάβαση πέτρινων σκαλοπατιών.
  • Για τους ερασιτέχνες της σπηλαιολογίας που αναζητούν δυνατές συγκινήσεις, το Σπήλαιο της Σκαλιάς είναι ιδανικό (Νότια του Εμποριού με περιπετειώδη πρόσβαση μέσω ενός 'ανοίγματος' του βουνού)! Για πληροφορίες : Γιώργος Χατζησμάλλης, T. 22430 29299.
καλυμνοσ κοντινεσ εκδρομεσ

Η Κάλυμνος αποτελεί καλό σημείο εκκίνησης για επίσκεψη και στα γειτονικά νησιά της Πάτμου, των Λειψών, τη Λέρο, τη Νίσυρο και την Κω μιάς και όλα αυτά τα νησιά μπορούν να αποτελέσουν μία θαυμάσια ημερήσια εκδρομή.

Επίσης μία επίσκεψη στο γειτονικό νησάκι της Τελένδου επιβάλλεται - κάθε μισή ώρα αναχωρεί καραβάκι από τις Μυρτιές. Η Ψέριμος είναι ένα τοσοδούλη νησάκι μεταξύ Καλύμνου και Κω που αξίζει όμως να το επισκεφθείτε για τις πανέμορφες παρλίες του και τις φοβερές του ταβέρνες!  Καθημερινά αναχωρούν εκδρομικά σκάφη από την Πόθια προς Ψέριμο. 

Τέλος, οργανώνονται και ημερήσιες εκδρομές προς το Bodrum της γειτονικής Τουρκίας. Πληροφορίες θα πάρετε στο λιμάνι της Πόθιας.

καλυμνοσ χαρτησ